Mozaik

Megtiltották a fürdést két montenegrói strandon

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Két strandon tilos a fürdés a rossz vízminőség miatt, de a többi helyen nyugodtan lehet csobbanni.

A montenegrói Morsko dobro Közvállalat közzétette a montenegrói strandokon vett mintavétel legfrissebb adatait – írta a Szabad Magyar Szó a Nova.rs. cikkére hivatkozva.

A nyár folyamán havonta két alkalommal, vagyis tizenöt naponként ellenőrzik a tenger vizének minőségét összesen több mint 100 különböző helyen. A vizsgálat során két baktérium jelenlétét is vizsgálják, mégpedig az Escherichia coli-t és az Enterococcus faecalist.

A tengervíz minőségi ellenőrzését 114 különböző helyen végezték el június 3-a és 10-e között, s ebből kiderült, hogy a strandok 79,8 százalékánál kiváló a víz minősége.

A strandok közül 13,2 százalék esetében jó, a minták 5,3 százaléka kielégítő, 1,8 százaléka pedig rossz volt. Az eredmények ugyan azt mutatják, hogy a strandok többségén jó a víz minősége, két helyen is megtiltották a fürdőzést.

Nem megfelelő a víz minősége Igalo 01 és Igalo 02 strandokon, Herceg Novi községben. A strandokon vörös zászló jelzi, hogy tilos a fürdőzés.

Herceg Noviban összesen 22 helyről vettek mintát, 12 helyen kiváló, 4 helyen jó és elfogadható, két helyen pedig rossz minőségű volt a víz.

A Kotori-öbölben, Tivat községben 10 helyszínből 6 kiváló, 4 jó minőségű volt. Kotorban 10 helyen kiváló, 4 helyen jó, 1 lokáción pedig elfogadható minőségű a tenger vize. Szintén jó hír, hogy Budvában minden helyen kiváló a víz minősége, Barban pedig 11 helyen kiváló, 3 helyen jó, egy helyen pedig elfogadható minőségű. Ulcinjban minden mintavétel alapján kiváló minőségű az Adria.

Kapcsolódó
Bakancslistás hely az Adria legszebb strandja
Punta rata könnyen felismerhető a tengerből kiemelkedő, fenyőkkel borított sziklájáról is.
Olvasói sztorik