Virágzó vidékünk

A Balaton is ott van a világ legjobb strandjainak listáján

pixabay
pixabay
Megelőzte többek között Sarm es-Sejket, Miamit vagy éppen dominikai Bavarót.

A strandokat általában a finom homok és az azúrkék tenger alapján rangsorolták. A londoni BeachAtlas válogatása azonban a hagyományos értékek mellett figyelembe vette a bulizási lehetőségeket, a közösségi életet, a természeti diverzitást, nem utolsósorban pedig a fürdőhely szerepét az adott ország életében, írta a Index.

A lista élén nagy fölénnyel Francia Polinézia gyöngyszeme, Bora Bora végzett, amelyet a pingvinjeiről híres dél-afrikai, Fokváros melletti Boulders Beach és a hawaii, Honolulu melletti Waikiki követ

– tették közzé a rangsor élén álló strandokat.

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte e: Cap d’Agde nem a Riviérán, az Azúr-parton nyúlik a Földközi-tengerbe, hanem Montepellier-től délre, a spanyol határ felé.

A Magyarországon is népszerű adriai strandok közül a horvátországi Bačvice a 21. a listán.

A 60. helyezett Balaton, a „magyar tenger” a helyiek nyári vakációjának kedvelt helyszíne izgalmas fürdőzési lehetőséget kínál

– írta a londoni strandportál, amely arra is emlékeztet, hogy „a hidegháború idején a Balaton ritka találkozásokat tett lehetővé a kelet- és nyugatnémetek között.

Napjainkban is sok német turista és üdülni vágyó látogatja Közép-Európa legnagyobb tavát, amelynek sekély, meleg vize családbaráttá és pihenésre alkalmassá teszi a Balatont.

A magyar tenger ebben a rangsorolásban lepipálta a többi között az egyiptomit, a 69. helyezett Sarm es-Sejket, a 75. helyezett festői szlovén Bledet, ahol a tó közepén egy kis sziget áll, a 81. helyezett arubai Sas-strandot, a 82. helyen álló Dél-Miamit, a bulgáriai Napospartot, a kubai Varaderót, a 94. helyezett osztrák Zell am Seet és a 99. helyen álló dominikai Bavarót. A bahamai Love Beach a lista utolsó szereplője, a századik helyen.

Kapcsolódó
Ezek lettek a Balaton legjobb strandjai 2023-ban
A Balatoni Helyi Önkormányzatok Szövetsége 2023-ban huszadik alkalommal rendezte meg a hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítését, idén hat fődíjat osztottak ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik