Életmód

5 különleges hazai fürdő, amit nem érdemes kihagyni

Fürödjük végig az országot!

Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a termálvizek, gyógyvizek szempontjából, közel 200 fürdő található az országban. A téli vagy a hűvösebb időszakokban az egyik legjobb program a jó meleg medencékben ázni, közben a víz gyógyhatását élvezni.

Talán mindenkinek megvannak a saját favoritjai, azonban érdemes időről-időre újakat is kipróbálni, mert sok különlegességet, kuriózumot találhatunk. Ha már itt vannak országon belül, kössük össze a fürdőlátogatást akár egy hosszú hétvégés utazással, akár egy kisebb kirándulással, akár egy helyi gasztronómiai különlegesség megkóstolásával.

5 hazai különleges fürdő, amit nem érdemes kihagyni

Miskolctapolca Barlangfürdő

Miskolc különlegessége a Barlangfürdővé kialakított Tavas-barlang, melyet évezredek alatt vájt ki víz a mészkősziklákból. A kellemes, 30 °C-os hőmérsékletű termálvize és tiszta levegője, barlangi klímája tökéletes elegyet kínál a gyógyuláshoz. A vize főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké – nem éri el az 1000 milligramm/litert sem -, így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

A Miskolctapolcai Barlangfürdőben a két termál medence mellett Római terem, Csillagterem, Öreg barlangi medence és a Fürdőcsarnok várja a mártózni vágyókat. Szaunaparkjában két 10, egy 4 fős és egy 30 férőhelyes lávaköves finn szauna, 14 személyes gőzkabin továbbá három infraszauna, valamint 16-18°C-os merülő medence szolgálja a szaunázókat. Őszi-téli időszakban rendszeresek a különleges szauna szeánszok.

A barlangon kívül, a közel 3,6 hektáros akadálymentesített, parkosított strandterületen 6 medence áll a vendégek rendelkezésére.

2016-ban elnyerte az év fürdője címet.

MTI/VAJDA JÁNOS

Hévízi Tófürdő

A világ legnagyobb, biológiailag is aktív, természetes termál tava Hévízen található.

A 4,6 hektáros, 38,5 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának (410 liter másodpercenként) köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik. A Hévízi-tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos gyógyvizek kedvező tulajdonságait. A gyógyvíz és gyógyiszap legfontosabb hatóanyaga a kén. Minden reumás mozgásszervi betegségben a porc kéntartalma csökken, ezért a kénes gyógyvíz természetes gyógyszer az ízületi betegségekben. A víz kedvezően hat a szervezet ösztrogénszintjére, így a krónikus nőgyógyászati problémák kezelésében is hatékony lehet.

A víz 40°C körüli, de a vízfelületen az évszak és az időjárás miatt a leghidegebb időben nagyjából 24°C meleg, míg a nyári hónapokban eléri a 38°C-t.

A tavat körülvevő 33,9 hektáros erdő védi a területet a széltől, a szüntelenül párolgó víz tisztítja a levegőt, így a fürdőzők számára por- és allergénszegény környezetben való pihenést tesz lehetővé.

Pixabay

Hagymatikum – Makó

A Makovecz Imre tervezte makói Hagymatikum egyedülálló belső terével és a műalkotásnak is tekinthető tetőszerkezetével az organikus építészet egyik magyarországi remekműve. 15 élmény- és normál medencével, wellness és gyógyászati részleggel, kiterjedt szaunavilággal, külön gyermekek számára kialakított résszel, étteremmel, szépészeti és természetgyógyászati részleggel várja vendégeit. Különleges hangulatú barlang medencéjét és a meglepő alapanyagokkal (például vörösborral) operáló ülőfürdőit nem érdemes kihagyni.

A makói gyógyvíz alacsony sókoncentrációjú nátrium-hidrogénkarbonátos, enyhén sárgás színű gyógyvíz, literenként 1386 mg összes oldottásványianyag-tartalommal. Két kútja 41 és 62 Celsius fokos vizet ad. Többek között az ízületi és gerinckopásos betegségek, a lágyrészreumatizmus, az idült ízületi gyulladás, az ideggyulladás az idegfájdalom, az idegbénulás valamint a sorvadt izmok kezelésére, gyógyítására ajánlják.

FACEBOOK / HAGYMATIKUM

Török fürdő – Eger

Az egri fürdő török medencéje még 1610 és 1617 között, a török hódoltság alatti időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része, ezáltal ez az egyetlen vidéken fennmaradt és működő törökfürdő. A fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá az eredeti török építményhez. Kiemelkedő látványt nyújt az 1980-ban fejújított kupola, melyet körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.

A fürdőben az eredeti török stílusú medencék (ilidzsa) mellett a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is megtalálható. A hat medencéből hármat a ritkaságszámba menő radonos gyógyvízzel töltenek meg, mely gyulladáscsökkentő és fokozza a szervezet endorfin-termelését, így a közérzetre is kedvezően hat. Az ionizáló sugárzás a sejtek regenerációs folyamatait is előmozdítja.

Facebook/Török Fürdő Eger – Hivatalos oldal

Hunguest Saliris Termálfürdő – Egerszalók

Egerszalók nevezetessége a föld mélyéből feltörő 68°C-os hévízforrás, amely jellegzetes párolgásával Európában páratlan természeti környezetet teremt. A hegyoldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkőképződmény lábánál épült fel a Saliris fürdő, a medencékből csodás kilátást kínálva.

A fürdő 1900 négyzetméter vízfelülettel rendelkezik, összesen 17 kül- és beltéri medencével – gyógyvizes ülőmedencék, barlang medence, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék, Kneipp-, visszhangmedencék biztosítják a pihenést.

1992-ben az egerszalóki termálvíz gyógyvíz minősítést kapott. A víz összetétele alapján a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvizek csoportjába sorolható, melynek kéntartalma is jelentős. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a kén az ízületi porc fontos alkotóeleme.

Fecebook/Hunguest Hotels

Kapcsolódó
Befürdött az első szezonnal az ország legújabb fürdője
A 7 tengeri csillagosnak megálmodott fürdő még csak 2 csillagnál jár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik