Mozaik

Egerszalóki polgárőrség: Nem horrorfilmből előmászó vérmedve ijesztget embereket

Az egerszalóki polgárőrség kedden délelőtt a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy hétfőn 23 óra 15 perckor medve az egerszalóki tó egerszóláti oldalán ijesztett rá egy magányos horgászra.

Mint fogalmaztak,

közvetlen találkozásra most sem került sor, így kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy valóban medve jelent meg, viszont a randi másik részesének elmondása szerint a hangokból egyértelmű volt és életre szóló élményt jelentett számára, melyet az autójában remegve élt át.

Hozzátették, a medve bizonyíthatóan már legalább egy hónapja Egerszalók, Egerszólát határát járja.

Kedd délután aztán újabb posztban szóltak az egerszalóki lakosokhoz.

Riadalomra nincs ok! Nem horrorfilmből előmászó vérmedvéről van szó, amely kora hajnalban vagy késő este munkába igyekvő embereket ijesztget. A szakirodalom szerint a medve nem tekint prédaként az emberre. Általában bogyókat, gyümölcsöt, gyökereket, bogarakat, rágcsálókat kisebb állatokat fogyaszt. Nem veti meg a dögöket, illetve a más ragadozók által elejtett zsákmányt, ahonnan jogos tulajdonosát erejénél fogva elzavarja

– magyarázta a polgárőrség.

Felhívták rá a figyelmet, hogy más, medvék által sűrűn lakott területeken (Erdély, Szlovákia) is általában akkor kerül sor ember elleni támadásra, ha zsákmányától meg akarják fosztani, például a méhész védi a kaptárait, a juhász a birkáit.

A másik eset, ha felingerlik, ezért mindenkit arra kérnek, tartózkodjanak a külterületi kutya sétáltatástól. Felhívták rá a figyelmet, hogy a medve kerüli az embert. A korábbi, tónál történt két esetben sem látták, csak hallották. A legjobb védekezés a hangoskodás, fütyülés, kulcscsomó csörgetése, éneklés. Ha valakinek nincs jó hangja, akkor érdemes a telefonon hangosan zenét hallgatni.

Tekintsünk rá, mint kárpátoki egzotikumra. Egy gazdátlan kóbor kutya veszélyesebb az emberre, csak azt megszoktuk. Nem kell az életünket felforgatni miatta, csak figyeljünk ezekre a részletekre, és ne felejtsük, utoljára Old-Shatterhand küzdött fegyver nélkül, csak késsel eredményesen egy medve ellen, de ő is súlyos sérüléseket szerzett, és ő is kitalált személy volt

– írták.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik