Mozaik

Medve barangol Egerszalók határában

Átvágott egy méhészet mellett is, de a méhkaptárakat nem bántotta.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága z utóbbi hetekben több bejelentést kapott arról, hogy medvét vagy annak nyomait vélték látni Andornaktálya, Maklár, Egerbakta, Verpelét, Egerszólát és Egerszalók környékén. A szakemberek és a természetvédelmi őrszolgálat helyszíni ellenőrzései nem tudták teljes hitelességgel megerősíteni a barna medve jelenlétét, legutóbb viszont igen – tájékoztatott a nemzeti park.

Egerszalók közvetlen közelében az elmúlt napokban újabb lakossági bejelentést követően jól felismerhető medve lábnyomokat rögzítettek, azaz beigazolódott, hogy medve járt a település határában.

Az egyetlen példánytól származó lábnyomok mérete és lépéstávolsága alapján egy kisebb termetű medvét valószínűsítenek a szakemberek. A medve az akácosban húzódó földúton elcammogott a település határáig, átvágott egy méhészet mellett, de a méhkaptárakat nem bántotta, nem foglalkozott velük.

Az aktuális eset kapcsán felhívták arra a figyelmet, hogy az elkövetkező hetekben a külterületen való kutyasétáltatát mindenképpen pórázon történjen, de az lenne a legjobb, ha ezek a tevékenységek a település határain belül maradnának. A szabadon mozgó kutya ugyanis szagot kapva a sűrűben, cserjésben megülő medvére mozdul rá, azonban mikor szembesül azzal, hogy mekkora „ellenséggel” van dolga, ijedtében visszamenekülhet a gazdájához, maga után „húzva” a felbosszantott medvét is.

Mint írták:

A barna medve hazánkban, így a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén sem szaporodik, hozzánk Szlovákia felől kóborló példányok jönnek át a zöldhatáron és általában pár nap, esetleg hét itt tartózkodás után visszatérnek a Tátrába.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Történelmi időutazás az egerszalóki barlanglakásokban
A világhírű sódomb mellett az évszázadokkal ezelőtt készült pincerendszer is ritka látványt nyújt.
Olvasói sztorik