Mozaik

Kétezer kiló halból készítenek halászlét Tiszacsegén

FACEBOOK/TISZACSEGEI HALÁSZCSÁRDA
FACEBOOK/TISZACSEGEI HALÁSZCSÁRDA
Féláron lehet megkóstolni a 16. Tiszacsegei Halászlé Fesztivál emblematikus ételét.

Többezer érdeklődőt várnak az idei tiszacsegei halászlé fesztiválra, amelyet immár tizenhatodik alkalommal rendez meg július 6-án, szombaton a csegei Tisza-parton a helyi halászcsárda.

16 évvel ezelőtt a csárda ételei és a halfogyasztás, valamint a csegei Tisza-part népszerűsítésére indították el nyári rendezvényt, amelyre már nem csak a környékről, de a Dunántúlról, Erdélyből, és a Felvidékről is rendszeresen érkeznek érdeklődők.

A gasztronómiai kínálatot kirakodóvásár és kulturális programok egészítik ki: a Tisza-partján mintegy nyolcvan árus kínálja majd portékáját, köztük nádudvari fazekasok, szappan-, szörp- és lekvárkészítők, szőttesszövők és szarvfaragók.

Négyezerötszáz adag hagyományos és korhely halászlé szabadtéri főzésére készülnek, ehhez beszereztek kétezer kilogramm harcsát, 25 kilogramm paprikát, 15 zsák hagymát és 400 liter tejfölt.

Az alaplébe, amelyet kézzel passzíroznak, keszeg, kárász, ponty, fej, csont és bőr kerül, az előkészületek pénteken csaknem éjfélig tartanak, a halászléfőzést pedig szombat hajnali kettőkor kezdik a Tisza-parton felállított sátraknál.

A halászlé mellett – amely a fesztivál idején a csárdai ár felébe kerül – több mint ezer pontypatkót, és 23-30 kilogramm keszeget és kárászt is megsütnek a szabadban.

A fesztivál idején a komp dupla létszámmal, folyamatosan közlekedik a folyón Tiszacsege és Ároktő között. A 23 órás fesztiválzárás után az utolsó vendégeket is megvárják és átviszik Ároktőre, az utolsó járat várhatóan éjfélkor indul majd. (MTI)

Kapcsolódó
A szegedi halászlé apró titkai
A részletekben bújik meg az ízek harmóniája.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik