Mozaik

Világsikert ért el a magyar madarászok folyóirata

Illusztráció - Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Végvári Zoltán
Illusztráció - Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Végvári Zoltán
Az Ornis Hungarica tudományos folyóirat abban az elismerésben részesült, hogy a világ vezető folyóiratai között szemlézik.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tudományos munkájának egyik pillére nagy szakmai sikert ért el – írta az MME.

Az Ornis Hungarica a Web of Science Emerging Sources Citation Index új lapjaként megkapta az ún. impakt faktort (a tudományos folyóiratok színvonalát jelző mérőszám), amit eddig nagyon kevés hazai lap tudott megszerezni.

A magyar madarászok lapja

Az Ornis Hungarica a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület folyóirata. A lap 1991-ben indult és 2012-től rendszeresen évente kétszer jelenik meg, eredeti tudományos cikkekkel, rövid közleményekkel, áttekintő tanulmányokkal a madártan minden területéről, de közli az olyan faunisztikai vizsgálatokat is, amelyek például biogeográfiai vagy természetvédelmi szempontból értékes eredményeket mutatnak be. Az online megjelentetését és nemzetközi elérhetőségét a Sciendo kiadó biztosítja.

mme.hu

A lap, alapítója és első főszerkesztője Moskát Csaba volt, majd az évek során a főszerkesztők cserélődtek, a szerkesztőbizottság bővült. 2011-től Csörgő Tibor (ELTE) a főszerkesztő és 23 fős hazai és nemezetközi vezető madártani szakemberből álló szerkesztőbizottság biztosítja a lap magas színvonalát. Hozzá csatlakozott, 2016-ban technikai szerkesztőként, 2021-ban ügyvezető szerkesztőként Nagy Jenő (HUN-REN-DE Természetvédelmi Biológiai Kutatócsoport).

Kimagasló eredmény

Az Ornis Hungarica 2024-ben egyike lett annak az 544 tudományos folyóiratnak, amely első ízben kapta meg a tudományos folyóiratok minősítésére használt impakt faktort, és ezzel bekerült a közel 22 000 lap közé, amelyek világviszonylatban rendelkeznek ezzel a mérőszámmal.

A 29 madártani lap között a 14. legjobb értéket kapta, holtversenyben az 1894-ben alapított Wilson Journal of Ornithology folyóirattal.

A Clarivate rangsorában – más mutatókat is figyelembe véve – a 25. helyen áll. Ez hatalmas mérföldkő mind az alapítók, mind a jelenlegi szerkesztők, a szerzők, a bírálók, az MME és természetesen Magyarország tudományos elismerésében. A lap történetéről további részletek az MME50 könyvben találhatók.

Az Ornis Hungarica lapról további információk az interneten ITT ELÉRHETŐK.

Kapcsolódó
Kócsagőrökre és madárkapitányokra emlékeztek a Kiskunságban
Feliratos kő őrzi a kócsagőrök emlékét Ürbő-pusztán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik