Mozaik

Kócsagőrökre és madárkapitányokra emlékeztek a Kiskunságban

Barkóczi Csaba
Barkóczi Csaba
Feliratos kő őrzi a kócsagőrök emlékét Ürbő-pusztán.

Emlékkövet avattak a kunsági pusztán – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A Felső-Kiskunságban, Ürbő-pusztán a 20. század első felében munkálkodó madárkapitányoknak állított emléket a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata.

A hazai intézményi természetvédelem mérföldköve volt, amikor 1922-ben munkába állt Gulyás József kócsagőr. A természetvédő a kipusztulás szélén álló nagy kócsagok őrzését kapta feladatul a Kis-Balatonon.

Barkóczi Csaba

A hivatásos természetvédelmi őrzés második magyarországi helyszíne a felső-kiskunsági Ürbő-puszta volt. A térségben a mértéktelen tavaszi tojásszedés miatt számos madárfaj fészkének az őrzése vált sürgetővé a 20. század elején.

Ürbő-pusztán és a környéki vizes élőhelyeken leginkább a bíbic, de alapvetően valamennyi földön fészkelő madár tojását válogatás nélkül gyűjtötték és árusították a piacokon.

A madarak védelme érdekében „madárkapitányokat” állítottak szolgálatba. A helyi csendőrség nevesített feladata lett a földön fészkelő madárfajok védelme 1923-ban. A csendőrök, mint madárkapitányok, szolgálati idejükön túl egymást váltva felügyelték a vízi madárvilágot.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Kiss Imre

A tojásgyűjtések megakadályozásában gazdálkodók, vadászatra jogosultak, természetjárók és madarászok is segítették a csendőröket. A természetvédelmi őrök kétnapos kunsági szakmai találkozóján róluk is megemlékeztek a szakemberek.

A nagy kócsag a magyar természetvédelem ikonikus madara, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Kapcsolódó
Dacolnak a mínuszokkal az Alföldön telelő vízimadarak
A szürke gémek és a nagy kócsagok most inkább a lucernatáblákra húzódnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik