Mozaik

Tojásbummal érkezett a tavasz Cserebökénybe

Pixabay
Pixabay
Dugig vannak a fészkek.

Megteltek a vércséknek kihelyezett költőládák Cserebökény részterületén -írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A rekettyési műfészek telepen idén rekordszámban költenek a vörös vércsék. Az elmúlt években a kék és a vörös vércse költőpárok számának emelkedésével még több költőládát helyeztek ki a nemzeti park munkatársai.

A vércsék – hasonlóan az összes sólyomféléhez – nem építenek fészket, többnyire a varjúfélék üres fészkét foglalják el.

Körös-Maros Nemzeti Park / Őze Péter

Idén a vörös vércsék március közepétől foglalták a költőhelyeket. Néhány pár április elején, de a többségük az áprilisi fagyos időjárást követően kezdett tojásrakásba.

Cserebökényben két év szárazabb időjárását követően idén emelkedett a mezei pocok állománya. Ennek a táplálékbőségnek köszönhető, hogy a ragadozók a 110 ládás műfészek telepen szinte az összes költőládát elfoglalták.

A májusi ellenőrzéskor a kihelyezett 110 zárt költőládából 88-ban vörös vércse, 2-ben erdei fülesbagoly, és 13-ban csóka költött.

Körös-Maros Nemzeti Park / Őze Péter

A vörös vércsék fészkében sok helyen a tojások száma is tetemes volt, kilenc fészekben hét, 37-ben 6 tojás, 24 fészekben öt, a további fészkekben pedig ötnél kevesebb tojást számoltak a természetvédők.

Az ellenőrzéskor 32 fészekben már fiókák is cseperedtek, többségük csupán néhány napos volt, mindössze két ládában találtak 15-18 napos fiókákat.

A mezei pocok gradációs években is kiugróan sok vörös vércse költött a telepen: 2014-ben 92 pár, 2020-ban 101 pár. Időarányosan a 2023-as év a legerősebb, mivel a fiókás költőládákból május végéig megtörténik a kirepülés, és ezt követően újabb fiókák nőhetnek fel a költőládákban.

Kapcsolódó
Visszajár falatozni megmentőihez a vörös vércse
Lám-lám, milyen ragaszkodóak tudnak lenni az éhes madarak.
Olvasói sztorik