Virágzó vidékünk

Dacolnak a mínuszokkal az Alföldön telelő vízimadarak

A szürke gémek és a nagy kócsagok most inkább a lucernatáblákra húzódnak.

Az elmúlt hetek erős lehűlései a Körös-Maros Nemzeti Parkban is leszűkítették a vízimadarak életterét. Többségük úgy reagált a változó körülményekre, hogy továbbvonult – például a récefélék – , egy részük viszont dacol a hideggel és megpróbál alkalmazkodni – olvasható a nemzeti park weboldalán.

telimadar

A szürke gémek és a nagy kócsagok, melyek nemrég még a halastavakon lesték a halakat, most inkább a lucernatáblákra húzódnak, ahol a mezei pockok jelentenek számukra némi élelmet. A Hortobágy-Berettyó folyó szinte teljes hosszában beállt, de a közúti hidak alatt és néhány kisebb folton nem fagyott be. Itt láthatjuk az áttelelő tőkés récéket, csörgő récéket, a nádszélből ki-kióvakodik a bölömbika, a guvat és a vízityúk is.
A jégmadár is ezekre a maradvány vizekre húzódik, vagy olyan vízterekre, ahol meleg vizes befolyó van, vagy oda, ahol az intenzív vízmozgás nem engedi befagyni a vizet.
telimadar2
Ahol nagyobb a víztér, ott megjelennek a kárókatonák és lebukva a víz alá, hosszasan kutatnak az élelem után. Ide koncentrálódnak kisebb rokonaik, a kis kárókatonák is, melyek barnásabb tónusú, gyorsabb röptű, de hasonló habitusú, fokozottan védett madarak.
Címfotó: CBPictures.com/Christian Baier

Bónusz

A Greenfo.hu arról posztolt, hogy a telelő nagy kócsagok beszorultak Tata belvárosába. Az Öreg-tó elfolyó vize a zsilipek közelében, a várárok, a langyos források környéke még a januári nagy hideg ellenére is jégmentes. Van némi táplálék is, apróhal, igaz a kormoránok nagy konkurenciát jelentenek minden halszerető lénynek. A várárokban halászgató kócsagok a déli verőfényben a vár falán sütkéreznek.
telimadar4

A fotót Márkus Ferenc természetvédelmi ökológus küldte a portálnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik