Mozaik

Búzaliszt-kisokos: így válasszunk lisztet a sütéshez

Pexels
Pexels
Mit jelentenek a liszten levő jelölések?

A liszt az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában, amely számos étel alapját képezi. A boltok polcain különböző jelölésekkel ellátott liszteket találhatunk, tanuljuk meg értelmezni ezeket.

Liszt-jelölések

A liszteken betűkből és számokból álló jelölések láthatók, pl. BL-55.

Az első betű az alapanyagot jelöli

búza (B), rozs (R), durumbúza (D), Graham-búza (G), tönkölybúza (T), kukorica (K), zabpehely (Z)

a második betű a szemcseméretet

L = liszt – apró szemcséjű finomliszt, F = fogós, FF = kétszer-fogós, FFF = háromszor-fogós – durva szemcseméretű (pl. rétesliszt), D = dara.

a szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a lisztben a korpa, ezáltal az ásványi anyagok aránya, illetve minél kisebb ez a szám, annál fehérebb a liszt.

Búzalisztek fajtái és felhasználásuk

A legelterjedtebbek a búzalisztek, ezeket a szemek őrlési finomsága és a korpa mennyisége alapján osztályozzák.

BL55 (finomliszt): Ez a leggyakoribb búzaliszt, amely finomra őrölt és alacsony korpatartalmú, világos színű. Kiválóan alkalmas sütemények, kenyerek, péksütemények és tészták készítéséhez. Háztartásokban sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használhatjuk.

BL80 (fehér kenyérliszt): Magasabb sikértartalmú, mint a BL55, így ideális kenyérsütéshez. Több fehérjét és glutént tartalmaz, amely elősegíti a tészta rugalmasságát és a kenyér megfelelő szerkezetét.

BL112 (félfehér kenyérliszt): Köztes típus a fehér és a teljes kiőrlésű liszt között. Tartalmaz némi korpát, ami egészségesebb választássá teszi, ugyanakkor könnyen kezelhető és jó ízű kenyeret ad.

BL200 (teljes kiőrlésű búzaliszt): Magas korpatartalmú liszt, amely az egész búzaszemet tartalmazza. Nagyszerű rostforrás és gazdag ízű, de a tészták kevésbé lesznek könnyűek és rugalmasak. Kenyerek, péksütemények és egészséges sütemények készítéséhez használható.

BF50, BFF55 (fogós liszt, rétesliszt): a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Sikértartalma az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

Kapcsolódó
Lisztet neveztek el Gáborról, a gasztroblogger házi pékről
A liszthez felhasznált búzák a Magyar Családellátó műtrágyamentes és szántásmentes termelési rendszeréből származnak, ami a természetes minőséget hordozza magában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik