Mozaik

Hungarikum lehet a hajdúsági liszt

Pixabay
Pixabay
A hungarikum cím elnyerése minőségi garanciát jelent, ez napjainkban különösen fontos a gabonaiparban, hiszen hazánkba jelenleg számos helyről érkezik búza.

A hajdúsági liszt igen jó eséllyel megkapja a hungarikum címet – írta a Hajdú-Bihar vármegyei Hírportál.

Magyarországon Hajdú-Bihar vármegyében termett a legtöbb és legjobb minőségű búza az idén a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint. Lakatos Zoltán a megyei portálnak elmondta, a cég által előállított hajdúsági liszt jó eséllyel megkaphatja a hungarikum címet.

Idén az országos átlag hektáronként 5,6-5,7 tonna gabona volt, aminek csak 30 százaléka jó minőségű, a többi leginkább takarmánybúza. Hajdú-Biharban hektáronként 6,7-6,8 tonnás termésátlag volt, és a betakarított kenyérgabonának minimum 60-70 százaléka jó minőségű.

A gazdák idén szokásuk szerint elvégezték a talaj nitrogén pótlását, ez, valamint a kedvező időjárás eredményezte a vármegyében a kitűnő termést.

Pixabay

Ahhoz, hogy egy terméket hungarikummá nyilvánítsanak, meg kell teremteni a termékalapot, valamint át kell mennie egy többlépcsős elfogadási rendszeren.

A liszt városi minősítése után a megyei értéktár javasolja elfogadásra az országos értéktárnak a terméket. A Hajdú Gabona tavaly decemberben átment az Országos Értéktári Bizottsági megmérettetésen, ahol egyöntetű döntéssel úgy határoztak, hogy a Hungarikum Bizottságnak javasolják a hajdúsági lisztet a hungarikum cím elnyerésére.

A Hungarikum Bizottság megtárgyalta az ügyet, és többségi szavazattal szintén úgy döntött, hogy kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítja a Hajdú Gabona lisztjét. A cég idén ezután megpályázta a hungarikum címet.

Kapcsolódó
A gabonatermesztés olyan, mint a foci...
Hazánkban a gabonatermesztés olyan, mint a foci vagy a gyereknevelés: mindenki ért hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik