Virágzó vidékünk

Zalában már aratják a búzát

MTI/Katona Tibor
MTI/Katona Tibor
A közel 31 ezer hektáron termelt őszi búzából eddig 6 ezret takarítottak be, ami átlagosan 5,6 tonna hektáronként.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke, Sajbán Krisztián azt is közölte az MTI-vel, hogy a repce hektáronkénti átlagtermése 2,8 tonna: a 12 ezer hektáros vetésterületen 9 ezer hektárt vágtak le.

Őszi árpából átlagosan 5,3 tonna termett hektáronként, a közel 7 ezer hektáros területen már végeztek az aratással. A tavaszi árpa több mint 70 százaléka is magtárakba került, a 750 hektáros vetésterületen 4,8 tonna a hektáronkénti átlaghozam.

A 695 hektáron termelt tritikálé 20 százalékát takarították be, a hektáronkénti átlagtermés 5,2 tonna volt. A rozs hektáronkénti átlaghozama 3,9 tonna, a 106 hektáros terület egyharmadán végeztek az aratással

– fűzte hozzá.

MTI/Katona Tibor

A tavaszi becslések idején őszi kalászosokból jó termésre számítottak a gazdák, de a hirtelen jött kánikula miatt sok a kényszerérett mag. A viharos időjárás sok helyen megdöntötte a vetést, a termés egy részét a modern kombájnok sem tudják betakarítani

– jelezte a NAK vármegyei elnöke, aki kitért arra is, hogy a viharok miatt többször le kellett állítani az aratási munkákat.

Zala vármegyében mintegy 30 ezer hektáron kukoricát, 9 ezer hektáron pedig napraforgót is termelnek. A sok csapadék és a magas hőmérséklet hatására a tavaszi vetések szépen fejlődnek és jó termést ígérnek.

Kapcsolódó
Régi idők jókedvű aratásai nyomában
Az első kévének betegségelhárító szerepe volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik