Mozaik

Balatoni fagyizókat, büféket és taxisokat ellenőriz a NAV

flickr
flickr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) somogyi adóellenőrei a balatoni strandoláshoz és nyaraláshoz kapcsolódó kereskedőket, vendéglátókat és szolgáltatókat ellenőrzik, derült ki a NAV Adótraffipax friss jelentéséből.

A Sonline számolt be arról, hogy több frekventált nap is található az előrejelzésben, a balatoni fagylaltárusokat például július 16-án ellenőrzik, augusztusban a strandok vendéglátóit, szolgáltatóit továbbá a helyi és környékbeli taxisokat is.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatotti bejelentések szabályszerűségét és az áruk eredetét vizsgálják. Az adóhatóság ellenőrzi az építkezéseket, különös tekintettel az alkalmazottak bejelentésére. Emellett az ellenőrzések kiterjednek még a közterületen árusító szezonális zöldség– és gyümölcskereskedőkre, az online vásárlásokra, illetve a jövedéki termékekre is.

Jó László, a Kereskedelmi- és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei érdekképviseletének (Kisosz) elnöke szerint aligha okozhat meglepetést a vakációs vizsgálat. Erre az idénynyitó siófoki rendezvényen is felhívták a vendéglátósok, kereskedők figyelmét.

Elkezdődött a turisztikai főidény, aki teheti, a Balaton-parton nyaral, a hazai vendégeken kívül egyre több külföldi turista érkezik Somogyba. Az átfogó ellenőrzésekről gyakran hallani és a tapasztalt vállalkozók tudják, hogy a nyáron szinte bármikor számíthatnak vizsgálatra. A hatóságok munkatársai gyakran kíváncsiak a nyugta-, illetve számlaadásra.

Jó László szerint érdemes figyelni az előírások következetes betartására, ha valaki megbukik az ellenőrzésen, akár több százezer forintot fizethet. Ráadásul augusztustól tovább emelkednek a bírságösszegek, így a szabálysértők a mostaninál is jóval mélyebben nyúlhatnak a zsebükbe.

Kapcsolódó
Jól szerepeltek a strandbüfék az országos ellenőrzésen
Összesen 241 büfét vizsgáltak meg a szakemberek, és jellemzően apróbb higiéniai hiányosságok merültek fel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik