Életmód

Betiltották a műanyag poharakat a siófoki éjszakában

Getty Images
Getty Images

Július 1-től kezdődően a siófoki Balaton-part frekventált negyedében csak többször használatos, „betétdíjas” repohárban szolgálhatják ki az italokat azok a vendéglátóhelyek, amelyek éjfél után is nyitva szeretnének tartani, írja a sonline.hu.

A siófoki képviselő-testület egy korábbi döntése értelmében azok a vendéglátóhelyek, amelyek az Indóház utca, Kinizsi utca, Sió csatorna és a Balaton által körülhatárolt területen működnek, csak akkor maradhatnak nyitva éjfél és hajnali 4 óra között, ha megfelelnek a rendelet előírásának, melyek közül az egyik a repoharak használata.

A lap cikkében azt írja, az új szabályozás szerint a repohár – amelyet július 1-től vezettek be – 500 forintba kerül. Ha a vendég visszaviszi a poharat nem kapja vissza a kifizetett összeget, hanem egy zsetont kap cserébe, amelyet a következő alkalommal ingyenes repohárra válthat be. Ez az intézkedés azokat a helyeket érinti, ahol eddig műanyag pohárban szolgálták fel az italokat.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere az intézkedés szükségességét a döntés előtt  a környezettudatosság erősítése és a családbarát város koncepciójának támogatásával indokolta korábban. A Somogy Megyei Kormányhivatal jogszabályellenesnek találta a rendeletet, de az önkormányzat bírósághoz fordult az ügyben, végül a Törvényszék a városnak adott igazat.

Kapcsolódó
Megújult a Balaton egyik fő látványossága
Befejeződtek a 2021-ben elkezdett munkálatok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik