Mozaik

Ádáz harc folyik a napágyakért Mallorcán

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A spanyol szigeten a részegek tobzódnak, a hajnalban ébredők pedig "székfoglalósat játszanak".

Visszaszereznék tengerpartjukat a görögök és a spanyolok – írta a Drive.

Nehéz helyzetben vannak a Görögország és Spanyolország népszerű tengerparti városaiban élők, ugyanis a strandokon szinte alig lehet napernyőt, napágyat találni. Emellett az éttermek gyakran telepítenek illegálisan fekhelyeket, amelyek használatáért irreális árakat kérnek el. A korán kelő turisták pedig rendszeresen kiszorítják a többi fürdőzőt.

A korán kelők már hajnalban lemennek a partra, hogy törölközőiket a nyugágyakra dobva elfoglalják a legjobb helyeket. Mallorcán új törvényt hoztak az ittas turisták ellen, de a a The Sunnak nyilatkozó helyiek szerint a strandokon sem jobb a helyzet. A heverőket lefoglalók gyakran ott sincsenek a parton, csak lefoglalják maguknak az ágyakat.

Illusztráció / Pixabay

Míg Mallorca egyik fele még alszik, a másik fele már lestoppolta a legjobb napágyakat a strandon.

A szigeten egy-egy partszakaszon a városi tanács egy külsős cégen keresztül biztosítja a napágyak és napernyők bérbeadását napidíj ellenében. Arra is volt már példa, hogy a feszült helyzetet kihasználva valaki már azt is felajánlotta a strandolóknak, hogy 500 fontért cserébe foglal nekik helyet. Sokak szerint megoldódna a probléma, ha senki nem játszana székfoglalósat hajnalban.

Görögországban a helyi vállalkozások illegális terjeszkedése okoz sok gondot. Korfun, a Halkidikí-félszigeten és az Athén környéki tengerpartokon több strand üzemeltetője egyre nagyobb nyilvános strandszakaszokat követel magának, ezeknek mérete a helyiek szerint meghaladja a törvényben engedélyezett értéket. Emellett a kitelepülő cégek jogtalanul használnak egyes strandterületeket és irreálisan magas összegeket kérnek el a turistáktól a napágyak, napernyők használatáért.

A görög lakosok szerint a szabadstrandok lassan eltűnnek a partokon túl sok területet elfoglaló fizetős nyugágyak miatt.

Egy márciusban bevezetett szabály kimondja, hogy a napernyőket és napágyakat legkevesebb 4 méterre kell elhelyezni a tengertől, ahogy a kölcsönzők sem települhetnek ki közvetlenül a víz mellé. A hatóságok öt nap alatt 350 ezer eurónyi (kb. 138 millió forint) bírságot vetettek ki bárokra és éttermekre, amelyek zömmel ezt a szabályt szegték meg.

Kapcsolódó
Különös szabályokat vezettek be népszerű európai üdülőhelyeken
Galíciában például tilos a tengerbe pisilni.
Olvasói sztorik