Életmód

Különös szabályokat vezettek be népszerű európai üdülőhelyeken

pixabay.com
pixabay.com
Galíciában például tilos a tengerbe pisilni.

A néhány évnyi korlátozás után idén nyáron újra fellendült a turizmus, sokan indultak el más országokba nyaralni. A megnövekedett forgalom hatására az elmúlt néhány hónapban egyes tengerparti desztinációk olyan szabályokat vezettek be Európa-szerte, amik megpróbálják előidézni a turizmus kellemesebb, fenntarthatóbb fajtáját – hogy a turisták által elözönlött városok egy kicsit szebbek, élhetőbbek legyenek ezen a nyáron, írja a timeout.com.

Kapcsolódó
Íme a világ legszebb 10 faluja egy kutatás szerint
Az első 10 településből hat európai, a legkedveltebb a görögországi Santorini szigetén található.

Sorrento: tilos a bikini és a félmeztelenség

Korábban már írunk róla, hogy a népszerű Amalfi-parti hely, Sorrento nemrégiben betiltotta a félmeztelenséget és a fürdőruha viselését a városban, ha  valaki éppen nem strandon vagy medencékben tartózkodik. Az, aki megsérti a szabályokat akár 500 eurós pénzbírságot is kaphat.

Nem Sorrento az egyetlen hely, ahol betiltották a fürdőruhákat. Barcelonában 2011 óta van érvényben hasonló tilalom, míg a többi spanyol úti cél, Malaga és Palma de Mallorca egyaránt tiltják a fürdőruha viselését az utcán.

Barcelona: tilos a dohányzás a tengerparton

Július 1-től a barcelonai strandokon való dohányzás 30 eurós pénzbírságot von maga után. A tilalom célja, hogy megpróbálják csökkenteni a cigarettacsikkek számát a homokban, és tisztábban tartani a strandot.

Mallorca: tilos a futballmez

Júniusban a mallorcai Playa de Palma üdülőhely tizenegy étterme fogott össze, hogy betartassa az új öltözködési szabályokat. Az éttermekbe futballmezekben, pánt nélküli felsőkben, utcai árusoktól vásárolt kiegészítőkben és minden alkoholmárka logóját hirdető ruházatban tilos belépni. Az ilyen ruházat viselése nem jár pénzbírsággal, de ezekben megtiltják az érintett éttermekbe való belépést.

Szardínia: nincs törölköző

A szardíniai Spiaggia della Pelosa Európa egyik legérintetlenebb homokvidéke – és a helyiek szeretnék is annak megőrizni. A látogatóknak ezentúl 3 eurót kell fizetniük a belépéskor, és szigorúan korlátozták a napi belépők számát is. Naponta csak 1500-an látogathatják a helyet. Ha valaki belépett, sárga karkötőt kap. A napozáshoz törölközőt vinni tilos: túl sok homok tapad rájuk.

Galícia: tilos a tengerbe pisilni

Végül, az idén felbukkanó egyik legfurcsább strandszabály szerint a galíciai Vigo város 750 eurós  pénzbírságot szabott ki mindenkire, aki a tengerparton vagy a tengerben vizelne. A szabályok célja, hogy a spanyol város strandjait higiénikusabbá tegyék, ezért megtiltják a kakilást és pisilést a vízben és a nem kijelölt helyeken. Vigo városi tanácsa azt is megtiltotta, hogy az emberek szappannal és samponnal mosakodjanak a tengerben.

Vajon hogy fülelik le a vízben pisilőket?

Kapcsolódó
Mint a mesében: 10 lenyűgöző tengerpart Európából
Közeleg a nyár, nézzünk néhány tengerpartot, ahol szívesen pihennénk.
Olvasói sztorik