Virágzó vidékünk

Indul az első elektromos bringatúra Palócföldön

Palócföld hagyományait, kulturális és természeti értékeit bemutató túra nagyszerű programnak ígérkezik. Az elektromos kerékpároknak köszönhetően pedig az emelkedők sem jelentenek majd akadályt.

A hagyományok köré szerveződő „Palócföld – Hont – Podpol’anie – Hagyományőrző Tematikus Út” mára az északi határtérség meghatározó turisztikai desztinációja lett – hangzott el a Palóc Út Egyesület augusztus 30-án online tartott sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó
Szlovákia Toszkánájában testvérnek tartják a magyarokat
A semmiből épített csoda. Húsz éve senki nem hitt a polgármesternek.

Bózvári József, az egyesület elnöke röviden összegezte a palóc térséget érintő eddigi, országon átnyúló fejlesztéseket, ezek eredményeit és a jövő lehetőségeit.

Az egyesület több éves eredményes munkájának köszönhetően megannyi kulturális örökséghez és a természeti adottságokhoz kapcsolódó turisztikai terméket hoztak létre vagy fejlesztettek tovább.

Az elmúlt években 9 helyszínen palóc hagyományok bemutatására alkalmas hagyományőrző galériákat, majd különböző turisztikai célú csomagajánlatokat alakítottak ki. 15 helyszínen játszóudvart/játszószobát hoztak létre, 15 korhű csipkeruhát szereztek be, valamint online csipkeverő programot indítottak el.

Új utakon

Az újraéledő turizmus egyre nagyobb szelete keresi az érintetlen természetet, a szabadban végezhető aktivitásokat – kerékpáros és bakancsos turizmus – és a kevésbé felkapott helyeket.

Nemrégiben 3 partnerrel közösen pihenő és élménytúra helyszínek fejlesztését valósították meg a „Palócföld-Hont-Podpol’anie Közös Tematikus úton” című projekt keretein belül.  A program segítségével több biciklit és kerékpárszállító eszközt is beszereztek, valamint létrejött egy kerékpárkölcsönző elektronikus felület is.

Az új élményközpontok, így kézműves porták, játszóudvarok megvalósítása, a korosztályonkénti igényeknek megfelelő rekreációs állomások és a biciklikölcsönzők jó alapot jelentenek egy kerékpáros túrarendszer kialakításához, így ennek megvalósítása a következő lépés. A program a Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

A térség ismertebbé tétele, a turisztikai szereplők integrálása és a desztinációban működő szolgáltatók együttműködésének kialakítása érdekében a Palóc Út Egyesület a szlovák Komunikačné centrum Detva partnerrel közösen szeptember végén 5 napos elektromos kerékpártúrát szervez.

A Palócföld hagyományait, kulturális és természeti értékeit bemutató bringatúráról a Palóc Út Egyesület elérhetőségén, a palocut@palocut.hu e-mail címen kérhető bővebb információ.

Kapcsolódó
Palóc út: menj oda, ahová senki, mert megéri
„Egy palóc szégyellne pénzt kérni vacsoráért, szállásért.”
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik