Virágzó vidékünk

Bringára fel! Élményteli túrákra és mesésen szép tájakra invitálnak Palócföldön

Egyre fontosabbá válik a fenntartható turizmus, egy-egy kirándulás megtervezésénél egyre nagyobb jelentősége van a természet közelségének, a környék kulturális örökségének és hagyományainak. Ma már ilyen úticél Palócföld is, hiszen az utóbbi idők fejlesztéseinek köszönhetően az öko-és a kerékpáros turizmus kedvelőit megannyi új lehetőség is várja. (x)

Szeretnéd megismerni az  igazán érintetlen természetet? Szeretsz túrázni, kíváncsi vagy a palóc kultúrára, vágysz a hagyományos ízekre?   Akkor indulj el és túrázz a Palócföldön!

Élményteli programok, határtalan kaland

Palócföld a felfedezetlen értékek sokszínű tárháza! Akik ellátogatnak, kirándulnak ezen a páratlanul szép vidéken, mesés élménnyel gazdagodnak. Mindemellett jó, hír, hogy  az utóbbi időszak számos fejlesztése javítja nem csak a turizmus, de  a kerékpározás feltételeit is.

A Palóc Út Egyesület több, mint egy évtizede dolgozik azon, hogy az ország északi, határmenti régióiban, a palóc identitású településeken közös együttműködés alakuljon ki. Céljuk a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása és az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése.

Az Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk program is támogatja a főleg kerékpárosoknak szóló, a helyi hagyományokra alapozó, az öko- és gasztronómiai turisztikai kínálat bővítését, a térség bejárhatóságát biztosító fejlesztéseket, túrák szervezését.

Palóc Út

Indul a túrakerékpár és e-bike kölcsönző hálózat

A “Turizmus 0-100 éves korig” elnevezésű projekt részeként 3 vendégház már beszerezte az elektromos és túrakerékpárokat  a kerékpárkölcsönző rendszer működtetéséhez. Új honlap segíti  a közös online kerékpárbérlést és szolgáltatások értékesítését, túraajánlatokkal és hasznos információkkal látja majd el az érdeklődőket.

Mátrafüred

A kerékpárkölcsönző hálózat része a Mátra szívében fekvő Mátrafüred is, amely kedvelt kiránduló és klimatikus gyógyhely. Hogy a környék palócok lakta vidék, az a mátrafüredi Cicáskacus Vendégházban hamar nyilvánvalóvá válik, hisz a vendégházat a palóc kultúra használati tárgyaival és díszítő elemeivel rendezték be, és maga az elnevezés is erre utal. A cicáskacus ugyanis a palóc népviselet része, egy gazdag gyöngyhímzéssel, gyöngyből fűzött rojtokkal ékesített női kabát.

A vendégház most elektromos túra és hegyi kerékpárokkal bővítette szolgáltatásait, valamint igény szerint túravezetőt is tud biztosítani a Mátra kerékpáros felfedezéséhez. A település az idősebb korosztály számára is kedvelt pihenőhely, az elektromos kerékpárokkal ők is könnyedén bejárhatják a környéket. 

Cicáskacus Vendégház

Terény

A Nógrád megyei Terényben is  épül egy kerékpáros központ, ahova bringások betérhetnek felfrissülni, vagy a betérő turisták kerékpárt bérelve  fedezhetik fel a környéket. Nyolc hagyományos trekking kerékpár és nyolc villanybringa várja az érdeklődőket.

Az Árdai vendégházat ( Fáy-inn), Csipkemúzeumot, kávéházat üzemeltető családi vállalkozás turistapihenőt, bemutató gyógynövénykerttel, Kneipp-taposóval várja az érdeklődőket. A népi életmód udvarban fedett kemence,  katlan szolgálja a hagyományos kenyér- és laskasütés, a lekvárfőzés, a disznóvágás és egyéb népi ételkészítési módszerek megismerését. Ahogyan az idézet is mondja:

Öt ujja van a tenyérnek, öt nap is kevés Terényben.

Fay-inn

Fáy-inn

Hrusov

Hrusov  tipikusan az a szlovák falu, amit ritka gyöngyszemnek is nevezhetnénk. Itt minden út vagy felfelé vagy lefelé visz, és bármerre megyünk csodás panoráma tárul elénk.

Az U Bylinkárky vendégház illatos gyógynövényekkel teli dombok között található Hrušov településétől északra, egy kis tó mellett. Specialitása gyógynövények felhasználása az étkezéstől a pihenésen át a wellnessig. A gyógynövények megjelennek a szobákban és a kis wellness-részlegben, a gőz-aromás szaunában, az infraszaunában, a hidromasszázs-kádakban és a csendes gyógynövényes fürdőkben. A családokra különösen figyelnek. A gyermekeket játszótér várja, “oxigénspirál” nevű ösvény készült reggeli futáshoz és délutáni relaxációs sétákhoz. Illatos szénán lehet pihenni a faházakban, s helyi borokat kóstolni a pincében. Ha pedig kerékpározni támad kedvünk, akkor már a létrehozott kerékpárkölcsönzőből is bérelhetünk bringát egy-egy túrához.

Szeretnéd megismerni a változatosan szép tájat és barátságos lakóit az Ipolytól északra? Bringázz a vendégszerető Hrušovban és környékén!

U Bylinkárky

U Bylinkárky

Légy te a nyertese a névadó pályázatnak

A Palóc Út Egyesület legfontosabb feladata a létrejött fejlesztések értékesítési és marketing támogatása. Ennek részeként keresik a kerékpárbérlési rendszer találó elnevezését egy nyilvános névadó pályázaton.

Ha van egy jó ötleted a palóc biciklikölcsönző rendszer nevére, akkor pályázz és nyerj egy 3 napos élménytúrát a Palóc Úton.

Határidő: 2021. május 21.

A névadópályázat részleteit a husbike oldalán találjátok.

Szponzorált tartalom

A cikk a Palóc Út Egyesület támogatásával készült.

Kapcsolódó
Palóc út: menj oda, ahová senki, mert megéri
„Egy palóc szégyellne pénzt kérni vacsoráért, szállásért.”
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik