Mozaik

Korlátozták a látogatók számát az Akropolisznál

wikimedia commons
wikimedia commons
A kormányzat a döntést a 2500 éves Akropolisz megóvásával, valamint a látogatói élmény javításával magyarázta.

Mostantól naponta legfeljebb húszezer ember keresheti fel Görögország leglátogatottabb műemlékét, az UNESCO Világörökség részét képező athéni Akropoliszt, írta az MTI.

A kormányzat a döntést a 2500 éves Akropolisz megóvásával, valamint a látogatói élmény javításával magyarázta.

Természetesen, a turizmus fontos az ország számára, de találni kell olyan megoldást, amellyel megóvhatjuk az emlékművet a tömeges turizmus káros hatásaitól

– fogalmazott Lina Mendoni kulturális miniszter a Real FM rádiónak.

A miniszter elmondta: a szeptember 4-én bevezetett intézkedés próba jellegű, egyelőre csak az Akropoliszra vonatkozik, de kormány jövő év április 1-jétől valamennyi nagyobb görög régészeti lelőhelyre kiterjeszti a szabályozást.

A görög kormány augusztusban fogadta el a látogatói létszám korlátozásáról és az idősávok kialakításáról szóló előterjesztést. A szabályozás alapján a látogatók kötelesek megváltani előzetesen a belépőjegyet a kormányzat által kifejlesztett alkalmazáson, amely lehetőséget biztosít a megfelelő idősáv kiválasztására a jegy megvásárlása után közvetlenül.

Naponta mintegy 23 ezren keresték fel az európai civilizáció és demokrácia jelképének számító ókori épületegyüttest. Az Elstat görög állami statisztikai hivatal szerint az Akropolisznak tavaly több mint hárommillió látogatója volt.

Kapcsolódó
Görögország Svájca sokáig a térképeken sem szerepelt
Agrafa területe minden elemében bámulatos, de a Bizánci és az Oszmán Birodalom is túl elszigeteltnek tartotta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik