Mozaik

40 év után újra Négyesfogathajtó Világbajnokságot rendeznek Szilvásváradon

Facebook/Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Facebook/Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Az elmúlt generációk fogathajtó sikerei ellenére Szilvásvárad utoljára 1984-ben rendezhetett négyesfogathajtó világbajnokságot. A beruházásnak, a magyar fogathajtó kultúrának és az eredményeknek köszönhetően a Nemzetközi Lovassport Szövetség 2024-re Szilvásváradnak ítélte meg a négyesfogathajtó világbajnokság rendezésének jogát – közölték a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság honlapján.

Az időpont nem véletlen, ugyanis a világ lovassportja idén ünnepli a legendás 1984-es szilvásváradi bajnokság jubileumát, ahol mind a csapat dobogó tetején, mind az egyéni dobogó mindhárom fokán magyar hajtó állhatott.

1984-ben, amikor először rendezték meg Szilvásváradon a Négyesfogathajtó Világbajnokságot II. Erzsébet akkori brit uralkodó férje, Fülöp herceg részvétel, hatalmas fejlődésen ment keresztül a település, szinte minden utat leaszfaltoztak, bevezették a vezetékes telefont, felpezsdült az élet

emlékszik vissza az eseményre Szaniszló László, a község polgármestere.

A mostani rendezéssel a 40 évvel ezelőtti versenynek is emléket állítunk, ez is jelentős esemény a település életében, de az elmúlt 10-20 év fejlesztéseinek köszönhetően, már felkészültünk egy ilyen volumenű rendezvény lebonyolítására, a látogatók fogadására

– teszi hozzá.

A verseny helyszíne a 2018-ban átadott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, ahol az  elmúlt években több ezer ló, több mint 30 nemzetet képviselve érkezett a Szalajka-völgybe, öt lovassport szakágat magába foglalva. Emellett az egyetemes lovaskultúra történetében először került be egy adott lófajta tenyésztése az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára a Szilvásváradon tenyésztett lipicai fajtának köszönhetően.

2024. szeptember 4-8. között több, mint 250 ló 50 fogattal, a világ megannyi földrészét képviselve érkezik Szilvásváradra, így az eseményt világszerte milliók fogják követni.

A fogathajtó szakág hazánkban a legnagyobb népszerűségnek örvendő lovassport. A verseny legnépszerűbb versenyszáma a szombati napon megrendezésre kerülő maratonhajtás.

Kapcsolódó
Lenyűgöző videó a havas tájban vágtató lipicai ménesről
A csikók 3 éves korukig Csipkéskúton, a Bükki Nemzeti Park kiemelten védett részén élnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik