Mozaik

Mérgező növénybe lépett egy túrázó az Országos Kéktúrán

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Július 19-én mérgező növénybe lépett egy túrázó nő az Országos Kéktúra Kőszeg-Tömörd szakaszán az 1699-es határkő környékén, 30 méterre az erdészeti úttól, értesült a vaol.hu.

A bőrrel érintkezés után hamarosan jelentkeztek a tünetek is: égési sérülésekhez hasonló súlyos bőrpír és piros, hólyagos kiütések. A nő szerencséje az volt, hogy orvossal túrázott, így az elsősegélyt még a helyszínen megkapta. Ezután a sürgősségi osztályra ment, ahonnan végül a bőrgyógyászatra irányították.

Itt az orvosok azt mondták neki, valószínűleg kaukázusi medvetalp okozta a tüneteit, olvasható a cikkben. A nő bejelentette a rettegett gyomnövény vélhető jelenlétét a tömördi önkormányzatnál, az erdészetnél is, utóbbiak természetvédelmi őrt küldtek a területre, aki átfésülte a környéket és nem talált medvetalpat a területen, így egyelőre nem tisztázott, milyen növény okozhatta a tüneteit. 

A nő a lap megkeresésére arról beszélt, a kijelölt túraösvény remekül karban volt tartva, neki nem kellett volna letérnie arról, illetve nem viselt a túrázáshoz ajánlott hosszúnadrágot sem, úgy fogalmazott: ezekkel elkerülhető lett volna a bőrsérülés. Majd két héttel az eset után is szemmel jól láthatóak a tünetek a bőrén, melyek napfény hatására nagyon hamar felerősödnek.

Dr. Balogh Lajost, a Savaria Múzuem botanikusa az esettel kapcsolatban elmondta, mivel a bőrelváltozást okozó növényről nem látott fényképet, így csak feltételezésekbe bocsátkozhat, hogy mely faj okozhatta a bajt.  Mint azt az Őrségi Nemzeti Park szakembere az eset óta történt terepbejárás során megállapította, a kaukázusi medvetalp nem fordul elő a kiránduló által jelzett helyszínen.

Vas vármegyében tudomásom szerint csak Vép és Bozzai térségében, a Kozár–Borzó-patak mentén élnek állományai, amelyeket rendszeresen igyekeznek visszaszorítani. Ezért úgy gondolom, hogy a túrázó lábán a bőrgyulladást (fitofotodermatitiszt) valószínűleg a térségünk rétjein gyakori pasztinák (Pastinaca sativa) egyedei között gázolva ez a sárga virágú, szintén az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, fél-másfél méteres termetű növény érintése és a napsütés együttes hatása idézhette elő

– jelentette ki.

A bőrizgató tulajdonság nemcsak e növénycsalád egyes tagjaira jellemző, de hasonló gondokat okozhat például a kerti ruta (Ruta graveolens), a szobai kankalin (Primula obconica), vagy a szömörcefajok (Rhus spp.) érintése is – fogalmazott a szakember. Ezek napfény hatására bomló furanokumarinokat tartalmaznak, a növény szőreinek érintése vagy kifolyó nedve – főleg, ha napfény is éri – komoly bőrgyulladást okozhat.

Az orvosok hangsúlyozták, hogy ilyen esetekben rendkívül fontos, hogy a bőrfelületet azonnal szappannal lemossák és hűtsék, majd a bőr és a nyálkahártya gyógyulásának elősegítésére alkalmazható krémmel kezeljék, és haladéktalanul orvoshoz forduljanak. Kezelés hiányában a később létrejövő bíborszínű vagy fekete hegek évekig megmaradhatnak.

Legutóbb éppen egy éve kapott nagy sajtóvisszhangot, hogy Zala megyében emberre veszélyes növényt találtak.

Kapcsolódó
11 mérgező növény, amelyek bárki kertjében előfordulhatnak
Fontos tudni, melyik virágokkal kell különösen óvatosan bánni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik