Mozaik

Emberre is veszélyes növény került elő Zalában

Getty Images
Getty Images

A Zalaegerszeg melletti Botfa határában, nem messze a túraútvonalaktól egy emberi egészségre is veszélyes inváziós növényfaj egyedei kerültek elő, hívta fel a figyelmet a kaukázusi medvetalp megjelenésére dr. Illyés Zoltán biológus, akit az egerszegihirek.hu idézett.

A növény puszta érintése súlyos, akár maradandó égési sérüléseket okozhat adott bőrfelületen, szembe kerülve komoly látásproblémát, akár vakságot is előidézhet.

Ha itt megjelent, várható, hogy máshol is felbukkan. Túrázás közben vigyázni kell, hogy ne érjenek hozzá, mert egyéni érzékenység alapján (amit nem tudunk magunkról) egészen komoly égési sérülés szerű bőrtüneteket okozhat a vele való érintkezés

– tette hozzá a szakember.

Emlékeztetett: korábban csak Keszthely és Hévíz mellől került elő, de onnan elvileg sikerült kiirtani. Ez egyébként nem egyszerű, mert a növény magjai a földbe kerülve 15 éven keresztül csíraképesek.

A kaukázusi medvetalp óriási, 3–5 méter magasra növő évelő növény, és hazánkban elsősorban patakok, folyók, utak mentén, települések közelében találhatóak kivadult állományai.

A növény néhány éve egy dunántúli faluban okozott riadalmat.

Kapcsolódó
11 mérgező növény, amelyek bárki kertjében előfordulhatnak
Fontos tudni, melyik virágokkal kell különösen óvatosan bánni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik