Mozaik

Irtják az emberre veszélyes növényt a Magas-Tátrában

Frank Molter/picture alliance via Getty Images
Frank Molter/picture alliance via Getty Images

Annak ellenére, hogy a Tátrai Nemzeti Park munkatársai már hosszú ideje jelentős erőfeszítéseket tesznek a kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) invazív fajának teljes felszámolására, szórványosan még mindig lehet találkozni vele a park illetékességi területén, számolt be róla a magas-tatra.info.

A cikk szerint a faj leggyakoribb előfordulási helye a Magas-Tátra térségében található, de már Liptószentmiklós környékén is észlelték. A nemzeti park idén is folytatja növény a szisztematikus irtását, következetesen kivágják és begyűjtik az összes virágot, hogy megakadályozzák a magok beérését és későbbi vetését.

Ennek az egészségkárosító, égési sérülésekhez hasonló súlyos bőrkárosodást okozó invazív fajnak több egyedét kiirtották már. A növény ebben az időszakban a gigantikus, két-négy méteres magasságával, valamint hatalmas, élesen vágott leveleivel és hatalmas fehér virágzatával vonzza a tekintetet, amely augusztusig virágzik és átmérője meghaladja a fél métert.

Mint fogalmaznak, régebben kertekben, parkokban dísznövényként termesztették, innen került a vadonba, ahol elkezdett kiterjedten terjedni. Leggyakrabban hulladéklerakókban, a települések belterületén, erdőállományok környezetében, de leginkább vízfolyások környékén található, amelyek jelentősen hozzájárulnak elterjedéséhez. Egy anyanövényen több tízezer mag érhet be, amelyek több évig fenntartják a csírázást.

A kaukázusi medvetalp egészségügyi szempontból a Magas-Tátra növényvilágának legveszélyesebb növényének számít. Bőrrel érintkezve leve bőrégést vagy hólyagokat okoz. Hatásuk megsokszorozódik, ha a bőrt napfény éri. Ha a természetben séta közben találkozunk vele, semmiképpen ne nyúljunk hozzá és ne törjük meg, ezzel elkerülhetőek a súlyos egészségügyi problémák.

Kapcsolódó
A világ legveszélyesebb kertje, ahol minden növény mérgező
100 fajta növény, amit kerülnünk kell.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik