Virágzó vidékünk

Az ország egyik legritkább növényére bukkantak a XVI. kerületben

Getty Images
Getty Images

Újabb fokozottan védett fajt fedeztek fel a FŐKERT kezelésében lévő területen, közölte a fővárosi cég a Facebook-oldalán.

Mint a posztban fogalmaznak, a gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata) hazánk legritkább növényfajai közé tartozik. Fokozottan védett, egy tő természetvédelmi értéke 100.000 Ft. Elsősorban száraz gyepeken fordul elő, de érdekessége, hogy kissé bolygatott élőhelyeken is képes megjelenni.

Igen dekoratív, akár másfél méter magasra is megnövő növényfajunk, mely könnyen felismerhető hosszú fürtvirágzatba tömörülő barnás és fehéres virágairól.

Budapesten eddig egyedül a III. kerületben volt ismert előfordulása. Ezért is okozott nagy meglepetést, hogy a XVI. kerületben egy szépen regenerálódó száraz gyepben is megjelent, mivel a főváros pesti oldalán hosszú évtizedekre visszanyúlva sem ismert bizonyított előfordulása ennek a fajnak

– írták.

Azt is közölték, az új lelőhelyen 3 virágzó tő került elő, illetve több tőlevél és egy tavalyi kóró is, ami bizonyítja, hogy a faj már a megtalálás előtt is jelen volt a területen.

Az állomány védelme érdekében a pontos lelőhelyet nem adták meg, de kárpótlásul néhány képpel kedveskedtek, amelyek megmutatják e növényfaj szépségét és egyediségét.

Kapcsolódó
A muskátli népszerűségét a vasútnak köszönhetjük
Bár a muskátlit hagyományos magyar virágnak tartjuk, messzebbről nem is érkezhetett volna.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik