Otthon készült

Szárazvirágokat kelt új életre az egykori pénzügyes

Sóspataki Magdolna
Sóspataki Magdolna
Ha virágcsokorra gondolunk, akkor általában több vagy kevesebb szál virág, egy kis zöld levél, esetleg némi díszítő szalag jut eszünkbe, melyet vázába teszünk és sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a sorsa az, hogy néhány nap múlva elhervad. Múlandó szépség. De lehet ezt másképp is!

Sóspataki Magdolna virágkötészettel foglalkozik, de ő nem élő virágokat rendez csokorba, hanem a száraz virágoknak ad új életet. Nem is akárhogyan, különleges kompozíciókat álmodik meg, melyekben sokáig gyönyörködhetünk. A Sokszínű Vidék kérésére mesélt a hobbijáról.

Sóspataki Magdolna

Kapcsolódó
Magyar virágkötő mester lett a harmadik legjobb a világon
Mezőffy Tamás mester virágkötő ismét történelmet írt.

Mióta foglalkozol virágkötészettel? Ezzel kezdted a pályafutásodat vagy más szakmákat is kipróbáltál?

Pénzügyesként dolgoztam, majd 2018-ban, aránylag fiatalon nyugdíjba mentem. Szerettem a munkámat, de mindig vágytam arra, hogy egyszer csak a hobbijaimnak éljek. Fiatal korom óta érdekelnek a kézműves dolgok, már 15 éves koromban kötni, horgolni is megtanultam, az első fizetésemből megvettem első varrógépemet, mert vágytam rá, hogy egyedit alkossak, olyat, amit más nem tud megvenni a boltban, ami személyre szabott, és csak az enyém, amire büszke lehetek. A kézműves dolgok mellett életemben a másik nagy szerelem, a növények és a virágok. Ezt a vonzalmat szeretetett szülőfalumból hoztam, amit részben tovább is adtam, hiszen lányomból időközben kertészmérnök lett. A növények között elsősorban a mediterrán és egzotikus növényeket kedvelem, évtizedek óta kertem büszkeségei.

Sóspataki Magdolna

Honnan jött a szárazvirágok iránti szerelem?

A mostani hobbim a kreatív, alkotó énemből és a növényszeretetemből ötvöződik. 2018-ban elvégeztem egy hobbi virágkötő tanfolyamot, ahol az alapokat megtanultam. Rendkívül érdekelt a dolog, szerettem volna a tanfolyam után is kötögetni, új dolgokat kipróbálni, de a horror virágárak mellett gyorsan beláttam, hogy gyakorolni maximum mezei virágokkal tudok, de azokban is csak néhány napig gyönyörködhetek. És akkor jött az ötlet, hogy olyan növényekkel kellene dolgozni, melyek száradás után is megtartják színüket, formájukat, vagyis szárazvirágokkal. Gyakorlatilag ezzel kezdődött minden. Készítettem egy pár boxot, csokrot, koszorút, melyeket megmutattam barátaimnak. Ők bíztattak, terelgettek és mondták, hogy ezzel foglalkoznom kellene.

Egyfajta bizonyítási vágy is volt bennem, amikor 2018 augusztusában a Facebookon elindítottam a Szarkaláb Szárazvirág oldalt. Kíváncsi voltam, hogy sikerül-e majd ismeretlenül, pusztán a munkáim láttán kedvelőtábort szereznem, tudok-e majd napról-napra olyan dolgokat hozni, melyekkel újra és újra felkelthetem a figyelmet, meg tudom-e  kedveltetni a méltatlanul mellőzött száraz virágot, és fogékonyak lesznek-e a különleges, sokszor extravagáns darabokra az emberek. Ma már elmondhatom, közel négy év kitartó munkával jelentős tábort gyűjtöttem, és amíg tart az érdeklődés, folytatom az alkotást. Úgy látom, hogy amit véletlenszerűen kezdtem el és csinálok, az egy olyan terület, amivel kevesen foglalkoznak. Bár külföldön egyre népszerűbb a szárazvirág kötészet, úgy látom, nálunk még most sem kap kellő figyelmet.

Sóspataki Magdolna

A kötészetet hobbiból csinálom. Nincs honlapom, nincs üzletem, és nem is tervezem, hogy nyitok. Az online értékesítés egyébként sem opció, mert a munkáim többsége törékenység miatt nem szállítható. Ezért is örülnék nagyon, ha egyszer olyan érdeklődő jelentkezőre bukkannék, aki lát fantáziát a munkáimban, és aki lehetőséget, esetleg teret adna bemutatásukra, népszerűsítésükre, esetleges értékesítésükre.

Sóspataki Magdolna

Mennyire egyszerű beszerezni, megszerezni az alapanyagaidat?

A felhasznált növények nagy része begyűjtött mezei növény, termés, bogyó, levelek gabona, fűféle, vagy vásárolt kerti növény, amit magam szárítok. Sokat olvasok arról, hogy mely növények alkalmasak szárításra, de sokat kísérletezek is, sokszor eredményesen. Az alapokat is – a szalmaalap kivételével – magamnak készítem. Vessző, gyékény, vadkomló és karton, de lehet bármilyen más természetes anyag is (bambusz, mák, toboz). Természetes anyag, ez az egyik mottóm, semmiféle műanyag nincs a munkáimban.  A legtöbbet használt alapanyag a kartondoboz, minden box, csokor alap és egyéb forma ebből készül, ami vagy ragasztással, vagy drótozással kerül rögzítésre. Ezeket vagy természetes anyagokkal (gyékény, szárított szárrész, kéreg), vagy a virágkötészetben használt jó minőségű, tartós csomagolóanyaggal vonok be. A virágokat és a színösszeállítást előre megtervezem, és ragasztással, vagy tűzéssel rögzítem az alapra. Igyekszem sokféle kézműves technikát segítségül hívni, így a kosár-, szalma-, gyékényfonás is rendszeresen előfordul munkáimban.

Sóspataki Magdolna

Nagyon különleges a csokrok, kompozíciók alakja, kötési módja. Hogyan alakul ki nálad egy-egy csokor formája, összetétele?

Inspirációt bárhonnan veszek, ha valami felkelti a figyelmem, megtetszik valami, megpróbálom saját eszközeimmel, a saját ízlésem szerint, a meglévő növénykészlettel elkészíteni, de egy-egy új alapanyagnál legtöbbször tucatjával jönnek a saját ötleteim.

Sóspataki Magdolna

Általában magam találom ki azt, hogy mit készítek, de a javaslatokat mindig meghallgatom és igyekszem a készítésnél figyelembe venni azt. Megpróbálok minden területről ötletet hozni és megvalósítani azt. Több száz elegáns, menyasszonyi, függő, Valentin és anyák napi csokrok, boxok, dekorációk, koszorúk, kopogtatók, asztali díszek, kegyeleti termékek, húsvéti, őszi, téli, tavaszi, karácsonyi dekoráció készült ez idő alatt, mind különböző formában, két egyforma nincs közöttük. Folyamatosan fejlesztem a technikákat, újakat találok ki, úgy érzem, hogy ez által magam is folyamatosan fejlődök.

Sóspataki Magdolna

Mennyi idő alatt készül el egy „átlagos” csokor? Melyik csokor volt a legidőigényesebb?

A termékek elkészítésére fordított idő igen változó, a felvitelre szánt alapanyag mennyiségétől függ, de több órában mérhető. Eddig a legtöbb időt a színes, aprólékos, minden egyes darabját külön-külön felragasztott színes koszorúimra fordítottam, több mint öt órát.

Sóspataki Magdolna

Ha valakit meg akarnak lepni, fel akarnak köszönteni, talán előbb választanak az emberek friss virágból készített csokrokat, mint száraz virágosat. Kiknek ajánlod a száraz virágos kompozíciókat?

Az élő virágok árának drasztikus emelkedése miatt egyre többen keresik az alternatív megoldásokat. Olyanokat, melyek nem csak néhány napig szépek, hanem hónapokig, akár egy évig is megtartják szépségüket. Egyre többen értékelik a természetes anyagokból készült alkotásokat, így a szárazvirágkötészet utáni érdeklődés is megnőtt. Remélem, hogy a népszerűsítéséhez én is hozzájárulok egy kicsit.

Munkáimat a Szarkaláb oldalon lehet megtekinthetni, elérhetőségem is megtalálható az oldalon. Budapest XV. kerületében vagyok, ha valaki látni szeretné őket, szívesen megmutatom élőben is.

Sóspataki Magdolna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik