Virágzó vidékünk

Százezres károkat okozhat egy virágos szelfi

Unsplash
Unsplash
Rengeteg – egyébként gyönyörű – képet láthatunk az interneten, ahol a virágföld közepén áll a fotó alanya. Sajnos, egy-egy fotó elkészülte akár százezres nagyságrendű kárt is okozhat a gazdálkodóknak, a természetnek.

Napraforgó, tulipán, búza, repce… vibráló színeikkel kiváló fotóhátteret jelentenek. Van, hogy akár több százan is megrohamoznak egy-egy konkrét virágmezőt, ami elképesztő romboláshoz, a termés tönkretételéhez vezethet. Van, aki „csak” belegyalogol a virágtengerbe, vannak, akik egyenesen kocsival hajtanak be. Fontos tudni, hogy az elkövetők ilyenkor szabálysértést követnek el – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Kapcsolódó
Csodájára járnak a kék virágtengernek Japánban
4 milliónál több virág bontott szirmot.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minden évben felhívja arra a figyelmet, hogy ne okozzanak kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényekre, állatfajokra is vigyázzanak.

Számos védett, fokozottan védett növény áldozatául eshet egy-egy fotónak, például tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a zergeboglár, a bíboros kosbor, a magyar zörgőfű, a pusztai árvalányhaj. Ezen kívül többféle védett madár fészkel a talaj közelében, és sok védett rovar, kétéltű is él ott.

A szántók, rétek és legelők termelési idény alatt a terület gazdáján kívül nem járhatók, akkor sem, ha nincs kerítés vagy tiltó tábla.

Jogilag elvileg általános hozzáférési jog van a szabad természethez, erdőkhöz, rétekhez. De ez nem jelenti azt, hogy bárhol és bármikor sétálhatunk.

Gyönyörködjünk a virágainkban, növényeinkben a földek széléről! És még onnan is kiváló fotók készülhetnek…

Kapcsolódó
Nárciszfesztivál: letarolták a látogatók a virágmezőt
Hatalmas pusztítást hagytak maguk után.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik