Virágzó vidékünk

Keresik az ország legvirágosabb településeit

Facebook/Virágos Magyarország
Facebook/Virágos Magyarország
Virágos Magyarország díjért pályázhatnak a települések.

Június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre. Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyében a szakmai elismerések mellett idén is értékes nyereményekért versengenek a települések virágos parkjai, zöldellő közterületei – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség sajtóközleményében.

Kapcsolódó
Balatoni gyöngyszem az ország legvirágosabb kis faluja
A pincesorral is büszkélkedő Buzsákot az utóbbi években úgy kicsinosították, hogy egyre jobban vonzza a külföldi turistákat.

Az idén eredeti szellemiségéhez visszatért megmérettetés során ismét öt települési kategóriában – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig – várják a pályázatokat, melyeket személyes látogatás során értékel a szakmai zsűri.

A legjobbak között több mint 10 millió forint értékben osztanak ki kertészeti utalványokat, emellett a szervezőbizottsági tagokat delegáló szervezetek díjai, a minisztériumi elismerések és a szponzori díjak is gazdát keresnek.

Idén a kategóriák településméret szerinti rugalmas kialakítása jelent könnyebbséget a pályázóknak, de az is növelheti a jelentkezési kedvet, hogy nemcsak teljes településképpel szállhatnak versenybe a közösségek, hanem ugyanígy tematikus díjat érnek a megvalósult zöldfelület-fejlesztési projektek, a környezeti nevelési vagy partnerségi programok is. 2022-ben immár harmadszor várják a határon túli magyarlakta települések jelentkezését is a környezetszépítő versenyre.

Ebben a versenyben mindenki nyertes. A helyszínre érkező szakember csapat segít feltárni a település rejtett értékekeit és segítő javaslatot tesz azok fenntartható hasznosítására. Feltárjuk és megmutatjuk a települési jógyakorlatokat: amit jól csinálnak, azt díjazzuk, amiben kevésbé ügyesek, arra javaslatokat teszünk. Az őszinte kíváncsiság vezérel bennünket a munka során. Szeretnénk megmutatni a zöld főtereket, a virágos utcákat, a legszebb fasorokat, az óvoda- és iskolakerteket, a közösségi településszépítő programokat, valamint a legszebb tanösvényeket az egész ország nyilvánosságának!

– nyilatkozta Dr. Nagy Ildikó Réka, a verseny nemzeti koordinátora.

Kapcsolódó
Ez az ország legszebb előkertje Borbás Marcsi szerint
Budaörsi porta nyerte a Gasztroangyal különdíját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik