Kertünk-Portánk

Ezekkel az őszi virágokkal látványos kerti dekorációt készíthetünk

youtube
youtube
Egy kis kreativitással az ősz is tartogat szép pillanatokat a kertünkben.

Az ősszel díszítő növények választéka valamivel kisebb, de szerencsére ahhoz azért elég gazdag, hogy ilyenkor is megtaláljuk a kertünkbe, balkonládánkba tökéletesen illő virágokat.

Csarab vagy seprűvirág (Calluna vulgaris) 

Alacsony-közepes termetű évelő örökzöld cserje, mely Európa szerte gyakori. Az ősszel virágzó rendkívül mutatós növény Norvégia nemzeti virága, Skóciában a menyasszonyi csokrokba kötik fehér színű változatát, mint a jó szerencse jelképét. A csarab remek választás balkonládába, valamint a kertbe egyaránt- olvashatjuk a citygreen oldalán.

Pixabay

Az őszi napfényvirág (Helenium) 

Rendkívül mutatós növény, főként sárga, piros, narancs és rózsaszínben játszó fészekvirágzata miatt. Virágai a szár végén nyílnak, a száron hosszúkás, haragoszöld színű levelek sorakoznak. Jól társítható más növényekkel, de szoliterként, csoportosan ültetve is jól mutat.

Pixabay

Díszkáposzta (Brassica oleracea) 

A közönséges káposzta nemesített változata, mely színpompás leveleivel díszít. Ez a rendkívül dekoratív, egyre kedveltebb  kétnyári dísznövény tökéletes választás kertbe, teraszra vagy balkonládába ültetve. A díszkáposzta abban az őszi, téli időszakban pompázik, amikor már viszonylag kevés növény közül tudunk válogatni, melyek színeket csempészhetnek a kertünkbe. Jól mutat az őszi időszak más növényeivel összeültetve, ilyenek például a csarab vagy a krizantém is.

Píxabay

Őszirózsa (Aster) 

Az őszirózsa egy igazán változatos megjelenésű évelő növény, amely a nyár második felében kezd el virágozni. Virágai jellegzetesek, úgynevezett „fészekvirágzatuk” van, így valójában semmi mással nem összekeverhetőek. Nem csak számtalan színben, de sokféle fajtában is elérhetőek. Népszerűsége szépsége mellett egyszerű gondozhatóságában is rejlik.

Tarackoló kékgyökér

Nem csak évelőágyak, hanem rézsűk beültetésére is alkalmas a tarackoló kékgyökér. Tojásdad alakú levelei tavasztól nyár végéig zöldek, a hideg őszi napok hatására bordóra színeződnek, kiemelve a virágok kobaltkék színét. Gyökérsarjakkal terjed, kiváló gyepképző évelő.

Kapcsolódó
Virágzó kert, meleg színű dekorációk: ilyen egy igazán szép őszi otthon
Kerti színkavalkád, kuckósodás, forró tea, csodás őszi otthon. 

Kokárdavirág (Gaillardia)

Az őszirózsafélék családjába tartozó növény.  Közepes magasságú, kb. 40-60 cm-es magasságot elérő, jó szárazságtűrő, ellenálló növény. Virágágyásba, kaspóba ültetve egyaránt jól mutat.

Pixabay

Krizantém (Chrysanthemum)

Közepesen magas évelő növény, mely az őszirózsafélék családjába tartozik. Japánban és Kínában is kultusza van, hazánkban a halottak napjával fonódott össze, mivel őszi virágzási ideje, és tartóssága miatt gyakran helyezik a sírokra. Rengeteg színváltozatban és virágformában elérhető, világos vagy félárnyékos helyet szereti.

pixabay

Hanga, vagy erika (Erica gracilis)

Bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű örökzöld törpecserje. Külseje nagyon hasonlít a csarabra, de virágai gömbölyűbbek, levelei pedig tűszerűek. Piros, fehér vagy rózsaszín árnyalatban játszó virágai ősszel nyílnak. Jellemzően egynyáriként tartott növény, mely fagyérzékenysége ellenére is megtartja bokros formáját és virágait télen.

pixabay

Az alábbi videóban inspirációként egy látványos őszi virágos dekoráció készítését láthatjuk. 

https://www.youtube.com/watch?v=CxQX6GKu4As

Kapcsolódó
Kerti virágok, melyek ősszel fokozottabb törődést igényelnek
Hagymások, rózsák, jázmin. Ezek a virágok meghálálják tavasszal, ha ősszel kicsit jobban odafigyelünk rájuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik