Kertünk-Portánk

Kerti virágok, melyek ősszel fokozottabb törődést igényelnek

Pixabay.com
Pixabay.com
Hagymások, rózsák, jázmin. Ezek a virágok meghálálják tavasszal, ha ősszel kicsit jobban odafigyelünk rájuk.

Egy kert az év minden szakaszában tartogat munkát. Nem kivétel ez alól az ősz sem, ami a betakarítás, a metszések, ültetések, előkészítések időszaka. Ilyenkor kell ugyanis a téli pihenés előtt a földet és a növényeket a következő évre, a tavaszra és nyárra előkészíteni.

Kapcsolódó
Kerti munkák, amiket érdemes elvégezni ősszel
A kerti munka kiváló alkalom arra, hogy az ember szabad levegőn legyen és mozogjon.

Így van ez a virágoskertben is. Vannak virágok, amik ősszel nem igényelnek különösebb gondozást, nem kell őket sem átültetni sem metszeni, de vannak olyan virágok is, amik ősszel igényelnek nagyobb odafigyelést.

Ilyenek például a hagymás növények, a nárcisz, tulipán, jácint, hóvirág, krókusz, amiket mindenképpen ősszel kell elültetni ahhoz, hogy tavasszal gyönyörködhessünk szépségükben.

Az ültetésnél oda kell figyelnünk arra, hogy a hagymák egészségesek legyenek. A sérült vagy puha hagymát ne tegyünk a földbe. Ezenkívül fontos az is, milyen talajba, milyen módon és milyen mélyre ültetünk.

Pixabay.com

A legjobb a laza, jó vízáteresztő képességű talaj, napos vagy félárnyékos és lehetőleg szélvédett helyen. Minél nagyobb a hagyma, annál mélyebbre kell ültetni.

Jól használható szabály, hogy a hagyma méretének 2-3 szorosa legyen az ültetési mélység, tehát egy 5 cm átmérőjű hagymát 15 centiméter mélyre ültessünk. Fontos az is, hogy a hagymákat ne dugdossuk a földbe. Ássuk ki nekik a helyet, és tegyük bele azokat a gödörbe.

Takarás után ha kell, öntözzünk. Előfordulhat, hogy hamarosan kihajt a hagyma, ezzel nem kell foglalkozni, a hajtások átvészelik a telet.

Ültethetők ősszel az árvácskák is. Ha úgy döntünk, hogy nem várunk tavaszig, az ültetést mindenképpen szeptember végén október legelején el kell végezni, jó vízáteresztő képességű, nyirkos talajba, mivel a virágnak gyökeret kell eresztenie még a téli fagyok előtt.

Jó jel, ha még a tél előtt virágba is borul a növény, ekkor ugyanis mindenféle károsodás nélkül képes átvészelni a telet, és üde színt csempészik a borongós, szürke napokba is. A télen virágzó árvácskák ráadásul tavasszal könnyebben kezdenek fejlődni is.

Pixabay.com

Az átültetésen túl fontos feladat a metszés is. Sok virág igényel gondoskodást ezen a téren is az őszi munkálatok során.

A metszés lényege, hogy megszabadítsuk a növényt az elhalt vagy elöregedett részektől, így biztosítva a helyet az új hajtásoknak.

Jázmin

A jázmin az egyik legkönnyebben termeszthető, kedvelt dísznövényünk, ami a kellő figyelmet tavasszal és nyáron virágözönnel hálálja meg. Ennek azonban egyik feltétele, hogy az utolsó virágzás után minden évben vágjuk vissza 5-10 centiméterre.

Leander

A leander metszése ősszel a bőségesebb virágzásért történik. A szeptemberben, legkésőbb október közepéig visszametszett ágakon ugyanis tavasszal csodás virágok nevelkednek. Arra érdemes odafigyelni, hogy az ágakat egy kicsivel a levélhónaljak felett vágjuk le.

Pixabay.com

Rózsa

A rózsa virágzásának kulcsa a metszés. Egy rózsa csak akkor hoz virágot, ha rendesen vissza van vágva. Amennyiben nincs, a rózsa felkopaszodik és nem hoz virágot. Ezt a visszavágást a rózsa esetében az év több szakaszában is megtehetjük, többek közt ősszel is. Ekkor végezhetünk előmetszést. Ilyenkor nem kell szemre pontosan vágni, csak annyira, hogy a töveket be tudjuk takarni télre.

Egy kert minden évszakban ad feladatot. Ne feledkezzünk meg virágainkról ebben az évszakban sem.

Kapcsolódó
Virágzó kert, meleg színű dekorációk: ilyen egy igazán szép őszi otthon
Kerti színkavalkád, kuckósodás, forró tea, csodás őszi otthon. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik