Kertünk-Portánk

A nyárvégi hetek örök kerti slágere a sárga

pixabay
pixabay
Erről a színről elsőként egész biztosan a napsütés, a szikrázó fény, a vidámság jut eszünkbe.

A színeknek, színharmóniáknak a legtöbb kertészkedő kiemelt jelentőséget tulajdonít és ennek megfelelően tudatosan telepít bizonyos árnyalatú növényeket a díszágyásokba, az előkertekbe vagy éppen a balkonládákba. Ismert tény, hogy az egyes színeknek különféle jelentésük van, sőt, hangulatunkat is képesek befolyásolni.

Kapcsolódó
Megválasztották az ország legszebb balkonjait és előkertjeit
A szakmai zsűri díjai mellett közönségdíjasokat is választottak.

A nyárvégi hetek örök slágere a sárga, hiszen erről a színről elsőként egész biztosan a napsütés, a szikrázó fény, a vidámság ugrik be.

A sárga és a szín értelmezése

A színekhez társítható emberi tulajdonságokat régóta próbálják meghatározni. Az ókori tudós és orvos, Hippokratész, a sárga színt az úgynevezett kolerikus emberekhez társította, szerinte az ilyen személyiséggel rendelkezők határozott, magabiztos, bátor, kissé lobbanékony természetűek.

A címertan is értekezik a sárgáról, mely a tisztelet és a hűség megtestesítője, a pszichológia pedig ezt az árnyalatot inspiráló, melegséget sugárzó, pozitív érzéseket keltő színként tartja számon.

A sárgának vannak jól ismert negatív képzettársításai is, mi magyarok az irigység színeként szoktunk hivatkozni rá, és például a franciák is így tartják, ugyanakkor érdekes módon a középkori Franciaországban a sárga az árulást is szimbolizálta, az árulók házainak ajtaját sárgára festették megszégyenítésképpen.

A görögöknél ugyanakkor a szomorúság színe a sárga.

A színelemzés világából a kertbe visszatérve sárga színű dísznövényeket jellemzően ritkábban szokás alkalmazni, aminek az is lehet az oka, hogy viszonylag kevés markánsan sárga virágunk, növényünk akad.

A kínálat mégsem szűkös, legfeljebb kicsit több utánajárást igényel a beszerzés, főképpen, ha olyan sárga dísznövényeket keresünk, melyek a nyár végén, sőt, még az ősz első heteiben is virágoznak, díszítenek.

Jeneszter

A parlagi, ritkán használt kertrészek, vagy a sivárabb előkertek ideális növénye lehet a jeneszter, ami a nyár közepétől kora őszig mutatja meg sárga virágait. Ez a cserjeféle kiváló fagyállósággal rendelkezik, így télen sem pusztul ki.

wikimedia commons

Ember magasságúra is megnőhet, de a virágok csak a hajtások felső egyharmadában nyílnak, ezáltal a jeneszter különleges, lebegő virágtengert hoz létre csoportos telepítés esetén. A jeneszter mediterrán hangulatú növény, igényei is ennek megfelelőek, kedveli a napsütéses, meleg, déli fekvést.

Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű inkább gyomlént, vagy éppen gyógynövényként ismert, ugyanakkor jellegzetes sárga virágzata miatt mindenképp illik a sorba. Virágzási ideje nagyon hosszú, az apró, de nagyszámú virágok tavasztól egészen októberig jelen vannak a növényen.

pixabay/hans braxmeier

Kerti díszként is értelmezhető, de herbáriaként is tartható, például a fűszerkertben, vagy a veteményes sarkában nevelve, ugyanis a letört szárakból szivárgó tejnedv szemölcsök, ekcémás tünetek gyógyítására használható.

Apró bársonyvirág

Az apró bársonyvirág, vagy jóval közismertebb, ám rosszabbul csengő nevén a büdöske főképpen a közparkokból, utcafronti díszágyásokból ismert dísznövény, ugyanakkor a kertekben is kifogástalanul mutat! Sárga virágai egészen az őszig nyílnak. Bokros habitusával képes nagyobb tereket is kitölteni, dús, buja hatást keltve. Előkerti takarónövényként, vagy kerti utak mentén szegélynövényként is bevethető, de sokan használják a kissé szellős, hiátusos díszágyások sűrítésére is.

wikimedia commons

Kifejezetten szívós dísznövény, ápolási feladatai kisszámúak, fő környezeti igénye a bőséges napsütés.

Erdei tulipán

Kissé kilóg a sorból, ültetési ideje miatt mégis most aktuális az erdei tulipán. Ez a hagymás dísznövény a nyár végén ültethető, hogy majd kora tavasszal hajtson ki és virágozzon.

wikimedia commons

Az erdei tulipán csúcsos, feltűnően sárga virágaival hívja fel magára a figyelmet, és neve ellenére nem annyira hasonlít a jól ismert tulipánokhoz, sokkal inkább vadvirágos hangulatú dísznövény. Hagymás mivolta okán gondozása egyszerű, környezeti igényei átlagosak, és még cserépben is nevelhető, de akár sziklakertbe is telepíthető.

Sárga torénia

A sárga torénia nem csupán sárgával kápráztatja el a háziakat, hanem önmagában is izgalmas színtársítást hoz létre, ugyanis tölcséres virágainak alsó, kúpos fele bíborlilás, a szirmok pedig sugárzóan sárgák, így a torénia mellé már nem is kell mást ültetni, hogy izgalmas színhamrónia jöjjön létre.

wikimedia commons

Ez a dísznövény nyáron, valamint az ősz első felében virágzik, ráadásul nem csak a kertbe telepíthető, hanem kiválóan alkalmas balkonládás vagy függő cserepes tartásra is.

Borzas kúpvirág

A borzas kúpvirág remek atmoszférateremtő a nyárvégi díszágyásokban, ugyanis a sárga mellett más árnyalatokkal is kényezteti a szemet. Virágainak közepén barnás folt ül, a szirmok pedig sárgák, olykor sárga-narancs színátmenetesek. Ez a kedves virág egészen az őszi fagyok beálltáig virágzik, és termete miatt még vágott virágnak is alkalmas, így mindenképp sokoldalúnak mondható.

wikimedia commons

A borzas kúpvirág könnyen tartható, szereti a napsütést, és jót tesz neki, ha földje folyamatosan enyhén nyirkos. Sajnos a borzas kúpvirág a házatlan csigák kedvelt csemegéje, így gyakorta kell ellenőrizni, hogy jelen vannak-e.

Rózsák

Végül pedig nem szabad elfeledkezni a rózsákról, melyek között több tucatnyi sárga vagy sárgás árnyalatú változatot lehet találni, ráadásul a kivételes fajtagazdagság miatt sárga rózsából sokféle méretű, virágformájú típust lehet beszerezni.

pixabay

Rózsát már akár a nyár végén is lehet ültetni, de az igazi szezonjuk szeptembertől indul, ráadásul sok változat még egészen októberig is bontja virágait. A rózsák gondozása a közhiedelemmel ellentétben nem bonyolult, inkább csak következetességet, rendszerességet kíván meg.

Kapcsolódó
Így lehet illatos és csodás rózsás a kertünk
Nem mindegy mikor és milyet ültetünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik