Mozaik

Bravúros képet készített a magyar asztrofotós egy spirálgalaxisról

Altmann Tibor
Altmann Tibor
Kilenc órán át készült a részletgazdag felvétel.

A Svédországban élő fotós meseszép képét egy Facebook csoportban osztotta meg.

Altmann Tibor felvételeit korábban már bemutatta a Sokszínű vidék. A Göteborgban élő nehézgépkezelő az éjszakai égbolt szerelmese, aki speciális kamerával megörökít egy-egy látványos égi jelenséget.

Tavaly év végén – egy novemberi csillagos éjszakán – készített egy bravúros felvételt, amit a napokban mutatott be a csillagfotózás szerelmeseinek.

Altmann Tibor

Péntek este volt és munka után mentünk el a várostól kocsival nagyjából 200 kilométerre délre, mert csak ott volt tiszta az égbolt. Kellemes mínusz 15 fokban indulni a fotózás és az este előre haladtával mínusz 20 fokban folytatódott. Mivel 9 órán át tartott a fotózás, a kocsiban aludtunk. Nem volt annyira kellemes, hiszen teljesen átfagyva indultunk hazafelé…

– idézte fel a kép készítésének körülményeit Altmann Tibor, aki azt is elmondta, hogy aznap használta először az új mono kamerát és az új Lrgb szűrő szettet. A speciális eszközök segítségével hosszú expozíciós felvételen örökítette meg a távoli galaxist.

Az északi égbolt második legfényesebb galaxisa a Triangulum csillagképben található. A galaxis 2,8 millió fényéves távolságával a legtávolabbi égitest, amely szabad szemmel látható a Földünkről. A Tirangulum galaxis mintegy 40 milliárd csillagot tartalmaz. Ez a spirálgalaxis különösen érdekes a csillagászok számára, mivel viszonylag közel van, így részletesen tanulmányozható.

Az asztrofotós a tavalyi képet azért posztolta most, mert még idén még nem volt lehetősége újabb látványos fotókat készíteni. Ennek az az oka, hogy az északi országban az évnek ebben a szakaszában nincs elég sötét ahhoz, hogy éjszakai felvételeket fotózhasson.

Kapcsolódó
Varázslatos fotó készült az Androméda-galaxisról
A teljes képalkotás 3 órán át tartott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik