Mozaik

Eldobott cigaretta okozott hatalmas tüzet a bikácsi erdőben

Facebook/Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
Facebook/Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
Az emberi felelőtlenség és nemtörődömség határtalan!

A száraz forróságban egy gépjárműből kidobott cigaretta okozhatott erdőtüzet a napokban a Bikács környéki erdőségben. A tűz kialakulásának a nyomai jól láthatóak voltak, az út szélétől egy pontból kiindulva háromszög alakban terjedt el és alakult ki a tűz, behatolva az erdő területére, írta a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

A Bikács 47 F erdőrészletben, egy 58 éves erdeifenyves állományban pusztított az erdőtűz, melyet az érintett erdőrészleten belül nagy erőkkel, bátorsággal és leleményességgel sikerült megfékezni. Ez nagy mentés volt, mert ha ezt nem sikerült volna megvalósítani, óriási – akár több száz hektáros – egybefüggő erdőtömb válhatott volna az erdőtűz martalékává

– részletezték a bejegyzésükben.

Az ilyen erdőtüzek óriási károkat okoznak Magyarország erdőállományaiban és sok növény és állat pusztulását az erdők életközösségében!

A Németkéri Önkéntes Tűzoltóság tagjai a gyors beavatkozásának köszönhetően lokalizálták a tűzgócot és erősítésként a kiérkezett Paksi Városi Tűzoltóság tagjai vettek részt az oltásban.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdészei és erdészeti munkatársai terepjárókkal, erőgépekkel, tárcsával, lajtkocsival és kéziszerszámokkal – lapát, ásó, kapa, vödör – végezték az értékmentést a tűz oltásában. Ezt a munkát aktívan segítette a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa is.

A Gyulaj Zrt. a területet a terepi lehetőségekhez mérten traktorral körbetárcsázta. A Zrt. területileg illetékes Pincehelyi Erdészete az élőerős tűzőrséget megszervezte és folyamatosan, 4 óránkénti váltásban ellátta.

A következő napon is lehetett még izzó parázsgócokat találni a füstölgő területen, amelyeket hőkamerával figyeltek az erdészek és a lehető leggyorsabban eloltották azokat

– osztották meg az erdőtűz megfékezésének a folyamatát.

Továbbra is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben! Vigyázzunk közösen erdeinkre!

Kapcsolódó
Tilos a tűzgyújtás az egész országban
A kijelölt tűzrakóhelyek sem használhatók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik