Mozaik

Ezt a hétköznapi fűszert hamisítják leggyakrabban

Unsplash
Unsplash
Lehetőleg ismert márkájú terméket vásároljunk.

Az oregánó, más néven szurokfű, közönséges szurokfű vagy vadmajoránna sokoldalú és világszerte elterjedt fűszernövény, amelyet széles körben használnak a mediterrán, mexikói és közel-keleti konyhákban. Jellegzetes íze és illata miatt népszerű fűszer a különböző ételek, például pizzák, tésztaszószok, húsételek és saláták ízesítéséhez. Azonban nemcsak gasztronómiai értéke, hanem egészségügyi előnyei miatt is nagyra becsülik.

Az oregánó gyógyhatásai

Az oregánót a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2–5%-ban tartalmazhatja, olaja, az oregánóolaj pedig 40–70%-ban. A legjobb minőségű olajok akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt, de ez függ a lepárlás módjától. A növény levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.

Az oregánó hamisítása

Az oregánó az egyik leggyakrabban hamisított fűszer a világon – írja a Rizikometer. Ennek több oka is van, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

Magas kereslet és kínálat változékonysága: Az oregánó iránti kereslet évről évre növekszik, köszönhetően a nemzetközi konyhák népszerűségének és az egészségtudatos fogyasztók számának emelkedésének. Ezt a keresletet nem mindig könnyű kielégíteni, különösen akkor, ha a termesztési feltételek kedvezőtlenek. Az oregánó termesztése idő- és munkaigényes folyamat, ami korlátozza a rendelkezésre álló mennyiséget.

Gazdasági érdekek: Az oregánó, különösen a prémium minőségű vad oregánó, viszonylag drága fűszer. Ennek következtében a hamisítók olcsóbb alternatívákat kevernek az eredeti fűszerhez, hogy megnöveljék a nyereséget. Gyakran használnak más növényeket, például mirtusz-, olajfa-, babér-, mogyoró- és majoránnalevelet, sóskát vagy kakukkfüvet, amelyek olcsóbbak és könnyebben beszerezhetők.

Fogyasztói tudatlanság: Sok fogyasztó nem rendelkezik elegendő ismerettel ahhoz, hogy megkülönböztesse az eredeti oregánót a hamisított termékektől. Az oregánó hamisítása gyakran észrevétlen marad, mivel sokan nem ismerik fel a különbséget az ízben vagy illatban, különösen, ha csak kis mennyiséget használnak.

Hamisítás felismerése

Bár a hamisított oregánó az esetek többségében vizuálisan észrevehetetlen, vannak módszerek, amelyekkel a fogyasztók csökkenthetik a hamisított termékek vásárlásának kockázatát:

Származási hely ellenőrzése: Az oregánó esetében fontos a származási hely ismerete. A görög és olasz oregánó híres a magas minőségéről, míg más régiókban termett oregánó minősége eltérő lehet. A megbízható forrásokból származó oregánó nagyobb eséllyel eredeti.

Címkék és tanúsítványok: Az organikus és tanúsított bio oregánó vásárlása csökkenthető a hamisítás esélye. Az ilyen termékeket általában szigorúbb ellenőrzési folyamatoknak vetik alá.

Érzékszervi tesztek: Az oregánó illata és íze jellegzetes. Ha a fűszer illata gyengébb, íze kevésbé intenzív, vagy más gyógynövényekre emlékeztet, akkor valószínűleg hamisított termékkel van dolgunk.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik