Otthon készült

Útmutató az igazán finom otthoni pizzához

pixabay
pixabay
Így készítheted el a világ egyik legkedveltebb ételét lépésről lépésre.

Bárhová utazunk a világban, a hello mellett a legismertebb, legtöbb nyelven érthető szó a pizza. Szinte mindenhol lehet kapni, ehetjük a nap bármely szakában főételként vagy csupán egy szeletnyit nassolásként. A pizza a világ legszélesebb körben ismert fogása. De hogyan készítsük el mi magunk, otthon, ezt a népszerű ételt?

Fontos a jó alap

Kezdjük az alapokkal, vagyis a paradicsomszósszal! Noha tudjuk, sok olyan pizza van, aminek nem paradicsomszósz az alapja, így akár bechamel, pesto vagy fokhagymás fűszeres olaj, bármelyikről is legyen szó, fontos, hogy ne kenjük fel túl vastagon a tésztára, különben a pizza tésztája túlságosan felpuhul. Ha paradicsomos alapot készítünk, számtalan fűszerkombináció közül választhatunk, de ha friss, idényben termő paradicsomot használunk érdemes hagyni, hogy a paradicsom természetes íze domináljon. Ilyenkor a paradicsomszószt elég csak megszórni egy kevés sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval.

Ha nem gyors megoldásokra törekszünk a paradicsomot előkészíthetjük sütőben is. Alacsonyabb hőfokon, egy órán át, olíva olajjal, sóval, borssal és fokhagyma gerezdekkel egészben sütve elképesztően intenzív paradicsom ízt kapunk. Kihülés után a tepsink teljes tartalmát egybe turmixolva fantasztikus paradicsomszószt kapunk, amely lassú tűzön tetszés szerint sűríthető.

És most jön az igazán fontos kérdés: milyen feltét kerüljön a pizzára?

Egyszerű és nagyszerű: sajt

Nézzük, hogyan használjuk a leggyakoribb feltétet pizzasütéskor! A sajtot közvetlenül a paradicsomos alapra kell szórni, ha ugyanis a többi feltétre helyezzük, a feltétek (például a kukorica vagy a gomba) nem megpirulnak, hanem inkább megfőnek, az is előfordulhat, hogy félig nyersen maradnak a sajt alatt. Ha autentikus olasz pizzára vágyunk, a trappista sajtot mellőzzük, helyette inkább mozzarellát válasszunk.

A márványsajt vagy gorgonzola már jóval karakteresebb ízű sajtok, ezekkel érdemes csínján bánni, de sokféle kombinációban vagy akár más sajátokkal kombinálva is nagyon finom. Ha pedig parmezánnal vagy Grana Padanóval szórnánk meg az ételt, csakis sütés után tegyük, hogy sajt megőrizze az ízét.

Garantált ízbomba: húsfélék

Bár a vegetáriánus pizzák is nagyon finomak, a pizzák rangsorában még mindig hátul kullognak, hiszen a sajt után a hús a legkedveltebb feltét.

A bacon, a szalámi és a kolbász közkedvelt pizzafeltét. A bacon kellemesen ropogós lesz a puha sajt és tészta mellett, zamatától pedig gazdagabb, teljesebb lesz a pizza

– tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

A baconszakértő hozzátette, magas hústartalmú, mesterséges adalékanyagoktól mentes császárszalonna mellett a sonkás pizzarecepteket is érdemes kipróbálni a magas minőségű tarja és karajszeletekkel vagy akár combsonkával is.

Ízük harmóniát alkot a pizzához leggyakrabban használt fűszerekkel, a bazsalikommal és az oregánóval, zsírosabb és szárazabb sajtokkal egyaránt működik.

A tökéletes házi pizza elkészítése nem csupán egy recept követéséről szól; ez egy kreatív játék, amiben minden hozzávaló fontos szerepet játszik. Kísérletezzünk változatos ízkombinációkkal, de mindig figyeljünk a hozzávalók minőségére.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik