Mozaik

Már harmadjára lép életbe a vöröskód a hőség miatt

pixabay
pixabay

A Belügyminisztérium a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzését és az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztását figyelembe véve augusztus 11., vasárnap nulla órától augusztus 16., péntek éjfélig az egész országra kiadta a vöröskód figyelmeztetést is.

Hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27 Celsius-fok lesz, a maximumok 33-38 Celsius-fok között várhatók. Ezért rendelték el korábban a hőségriasztást. A nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra, fogyasszanak több folyadékot, pótolni kell az elveszített sót, elektrolitokat (nátriumot kalciumot, káliumot, magnéziumot). Javasolt kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, valamint 11 és 15 óra között lehetősség szerint semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Ajánlott a bőr leégése elleni védelem napvédő készítményekkel és megfelelő öltözködéssel.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet.

A tájékoztatás szerint a vöröskódnak két fontos célja van, egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécserszolgálat jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalan személyeket attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága jelenleg országosan 77,2 százalék, míg Budapesten 77 százalék. Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni – közölték.

A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első – írták.

Ismételten felhívják a figyelmet arra is, hogy gyermekeket, házi állatot még néhány percre sem szabad parkoló autóban hagyni. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Emlékeztetnek arra is, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

(MTI)

Kapcsolódó
A hőség ellenére is kiváló minőségűek a somogyi horgásztavak
A nyári forróság ellenére alig párolgott el víz a tavakból. A halak sem pusztulnak a rekkenő hőségben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik