Mozaik

Világrekordot döntött a júliusi hőség

Pixabay
Pixabay
Kínában ötvenkét Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála.

Az idei az emberiség történetének legforróbb júliusa – írta a Euronews.

Idén júliusban a globális átlaghőmérséklet brutális mértékben nőtt, 1,5°C-kal magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt. A napi globális felszíni hőmérséklet egész évben az átlag felett volt.

Az új hőségrekord tulajdonképpen a szárazföldön és az óceánokban tapasztalt hőhullámok csúcspontja.

Kínában 52,9 Celsius-fokot, Szardínián 48,2 Celsius-fokot, Algériában 39,6 fokos éjszakai hőmérsékletet, Floridában pedig 37,2 fokos tengerszintű hőmérsékletet mértek.

Samantha Burgess, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat munkatársa szerint ez még nem El Nino, az még csak most van kialakulóban. A tudós szerint a 2024-es hőmérsékletek még az idei értékeknél is magasabbak lehetnek.

Pixabay

A globális felmelegedés korának vége. Elérkeztünk a globális forrás korszakába. A levegő belélegezhetetlenné vált, a hőség elviselhetetlen, a fosszilis tüzelőanyagokból származó profit és a klímavédelmi tétlenség mértéke pedig elfogadhatatlan

– fogalmazott António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az ember által a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és más tevékenységek által okozott éghajlatváltozás következménye mostanra nyilvánvalóvá vált. A szakemberek többsége szerint a globális hőmérséklet soha nem látott mértékű emelkedése a felelőtlen emberi magatartásnak köszönhető.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik