Mozaik

Véletlenül se hagyjunk kutyát a forró autóban

freepik.com
freepik.com
Könnyen megtörténhet a baj.  

Nyár van, meleg van. Azt talán mindenki tudja, milyen gyorsan felforrósodhat egy autó légtere a tűző napon, ezért mennyire veszélyes kisgyermeket bent hagyni még rövid időre is. Ugyanilyen veszélyes az autó a bent hagyott kutyák számára is, ezért az ilyen esetek mellett nem szabad csak úgy elmenni, írja az Agrároldal.

Még akkor sem, ha le van húzva az ablak

Sem zárt, sem lehúzott ablak mellett nem maradhat a melegben kutya az autónban. Az autó a napon nagyon gyorsan bemelegszik, és hiába van lehúzva az ablak légmozgás nincsen. Az átforrósodott autóban a kutya nagy eséllyel hőgutát kap. Még 5 perc is súlyos veszélynek teszi ki a kutyát, akár az életébe is kerülhet. A nyáron, napon 2 perc leforgása alatt extrém forróság alakul ki az autóban, de már tavasszal, 20-25 fokos hőmérséklet esetén is veszélyesen felmelegedhet a napon parkoló jármű. 25 C° fokos külső hőmérséklet esetén a parkoló autó belső hőmérséklete 38 C° és 50 C° közé emelkedhet, ez is nagyon sok, de 32 C° fokos napsütés esetén, nem kell 10 teljes perc, hogy 60 C° fok legyen az autóban.

Mit kell tenni, ha azt látjuk, hogy valaki az autóban akarja hagyni az állatot, vagy már ott is hagyta?

Mindenképpen jelezni kell a gazdának a veszélyeket. Nem támadó stílusban, hanem barátságosan, de határozottan. A nagyobb baj akkor van, ha a gazdát nem látjuk, és a kutyusra egy zárt autóban bukkanunk rá. Mit lehet ilyenkor tenni?

Először is próbáljuk meg felmérni a helyzetet! Ha a kutya megfelelő állapotban van, és jól érzi magát, akkor reagálni fog a kapcsolatteremtés jeleire (megugat, vagy csóválja a farkát, követ a tekintetével). Ha nem reagál, gond lehet.

A hőguta tipikus jelei:

  • gyors lihegés,
  • a nyál megvastagodása és habzása,
  • vörös íny és nyelv,
  • esetleges hányás, vagy hasmenés,
  • szédelgés,
  • megfigyelhető a koordinálatlan mozgás, tágra nyílt pupillák, valamint a remegés is,
  • a legsúlyosabb esetben eszméletvesztés, sőt kóma is beállhat.

Ha a kutya kétségbeesetten kaparja az ablakot, és nyomasztó hangokat ad ki, szintén a hő stressz vagy hőguta jelei lehetnek.

freepik.com

Mit tehetünk?

Először is nézzük meg, valóban zárva van-e az autó, nem sok esély van rá, hogy nyitva, de hátha… ha azonban zárva van, akkor meg lehet próbálni beindítani a riasztót az autó enyhe mozgatásával, de arra ügyeljünk, hogy kárt azért ne tegyünk benne.

Szintén jó megoldás lehet, ha kicsit résnyire van nyitva az ablak, mert azt meg lehet próbálni lejjebb nyomni, vagy a résen vizet adni inni a kutyának, valamit a testét is lehűthetjük így egy kicsit. Ha egy bevásárló üzlet parkolójában történt az eset, akkor segítséget kérhetünk az információn is, a hangosbemondón keresztül bemondhatják az autó rendszámát, és a gazdát megkérhetik, hogy azonnal induljon el a gépjárműhez, mert vészhelyzet van.

Ha a fentebb leírt próbálkozások nem jutnak sikerre, akkor a hatóságokat is lehet riasztani.

Betörhető az ablak, ha kutyát találunk a forró autóban?

(1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait (ebbe a kategóriába tartozik a kutya) közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből (ez az életveszély) menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.
(2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát

– szól a jogszabály.

Tehát elméletben, igen, betörhető az autó ablaka, ha ezzel a kutya életét mentjük, és tényleg nincsen más ötlet, de a gyakorlatban ez kicsit máshogyan néz ki. Mindenképpen keressünk tanút, a legjobb, ha az üzlet biztonsági őrét, személyzetét kérjük meg, még jobb, ha videón rögzítjük is az eseményeket, a mai modern technikának hála, ennek semmi akadálya.

Ha van segítség, az csalja az autó másik oldalára a kutyát, hogy ne essen baja. Az oldalablak széle a legjobb pont, itt könnyebben törik az üveg, mint a szélvédőn, és a kutya sérülésének esélyei is csökken. Amint kiszabadult a kutya, azonnal árnyékos helyre kell vinni, és el kell kezdeni hűteni szobahőmérsékletű vízzel és meg kell itatni. A lehető leghamarabb kapjon állatorvosi ellátást is, ha még csak ellenőrzés céljából is.

Kapcsolódó
100 éve született a világ leghűségesebb kutyája
Várni fogok rád, bármeddig is tart. Röviden így lehetne összefoglalni Hacsikó történetét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik