Kertünk-Portánk

Így védjük meg kutyánk mancsát a forró járdától

pixabay.com
pixabay.com
Több mindent tehetünk kedvencünk védelmében.

A kutyasétáltatás minden kutyatulajdonos életének szerves része, bár a nyári hónapokban különösen oda kell figyelni, hiszen nem csak a hőguta, de a forró járda is veszélyt jelenthet. Mi kevésbé vagyunk ennek tudatában, a kutyusok viszont minden sétánál megtapasztalják.

A háziállatok mancspárnái érzékeny szövetekből állnak, amik könnyen megéghetnek forró felületeken, még akkor is, ha a külső hőmérséklet nem igazán magas, írja a lovetoknowpets.com.

Az olyan felületek, mint a járda, az aszfalt és a beton gyorsan elnyelik a hőt; egyes esetekben a talaj hőmérséklete akár 60 fokkal is melegebb lehet, mint a környezeti hőmérséklet ez a hőmérséklet pedig villámgyorsan  károsítja a szöveteket, így ha a kutya csak néhány pillanatig egy helyben áll, égési sérüléseket szenvedhet.

Hogyan védjük meg kutya mancsait a forró járdától?

Természetesen nyáron sem lehet kiiktatni a mindennapos sétát, ám néhány óvintézkedést megtehetünk, hogy védjük kedvencünk mancsát.

1. Séta előtt teszteljük a talajt
A „hét másodperces teszt” kiváló első védelmi vonal annak megállapítására, hogy a talaj túl meleg-e a kutya számára.

A gyorsteszt elvégzéséhez helyezzük a tenyerünket hét másodpercre a járdára (a kézhát érzékenyebb a hőre, mint a tenyér). Ha túl meleg a kezünknek ezen a rövid időn belül, akkor túl meleg lesz a kutya mancspárnáinak is. Ha a talaj nem megy át a “hét másodperces teszten”, az nem jelenti azt, hogy ki kell hagyni a sétát, viszont óvintézkedéseket kell tenni a mancs védelme érdekében.

pixabay.com

2. Ragaszkodjunk a hűvösebb felületekhez
Az egyik módja annak, hogy kutyánk mancsait hűvösen tartsuk, ha teljesen elkerüljük a forró talajt. Ne sétáljunk betonon, járdán és aszfalton, próbáljunk keresni hűvösebb terepet.

A fű a legjobb felület a kutya lábának, mert nem tartja vissza a hőt. Párnát is biztosít, ami enyhíti az ízületi terhelést  futás és játék közben. Más élő talajtakarók, mint a moha és a lóhere, ugyanolyan biztonságosak.

3. Kerüljük a déli sétákat
Ahogy a nap felkel a nap folyamán, a talaj hőmérséklete is emelkedik. A kutyák biztonsága érdekében a legjobb, ha elkerüljük a nyári csúcsidőszakot, délelőtt 10 és 16 óra között. Ha lehet, a hosszú sétákat kora reggelre, vagy este nyolc óra utánra iktassuk. Ezzel csökkenthetjük a hőguta kockázatát is.

4. Használjunk kutyacipőt
A kutyacipők és zoknik nem csak divatból lettek kitalálva; megvédhetik kutyákat a mancspárna égési sérüléseitől is (télen a só ellen hasznosak). Válasszunk olyan cipőket, amiket forró járdán való használatra terveztek, hogy az anyag ne olvadjon meg magas hőmérsékleten. A legjobb kutyacipő lélegző, tartós és kényelmes.

Ha kutya nem rajong azonnal a cipőért, semmi gond. Valószínűleg beletelik egy kis időbe, mire megszokja a cipő viselését. Fokozatosan ismertessük meg vele azt az érzést, mielőtt kivinnénk.

pixabay.com

5. Használjunk védő viaszbalzsamokat
A védőbalzsamok, amiket a kutya mancspárnáiba masszírozhatunk, jó választás lehet azoknak a kutyáknak, akik nem tolerálják a cipőt. Ezek a termékek védőréteget hoznak létre, ami megvédi a párnaszövetet a szélsőséges hőmérséklettől, miközben lehetővé teszi a bőr lélegzését. Mindenképp melegben való használatra tervezett termékeket használjunk, és arra is figyeljünk, hogy kifejezetten kutyáknak készült terméket válasszunk, mert mindig fennáll annak a lehetősége, hogy kutya megpróbálja lenyalni a balzsamot a lábáról.

Mi a teendő a leégett mancspárna esetén?

Az égési sérülések rendkívül kellemetlenek lehetnek, ezért általában fájdalomcsillapítás indokolt, így ha a bőr állapota igényli, jobb elmenni állatorvoshoz.

Amit otthon megtehetünk:

  • Öblítsük le a mancspárnákat langyos vízzel.
  • Óvatosan szárítsuk meg a mancsot, majd helyezzünk lélegző zoknit vagy laza pakolást a lábra, hogy megvédjük a sérült párnákat.

A forró járda gyakran figyelmen kívül hagyott nyári veszély, ami jelentősen befolyásolhatja kutya életminőségét, valamint a nyári terveket. Az égett mancspárnák kényelmetlenek és káros bőrfertőzésekhez vezethetnek. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy csak hűvösebb időszakban sétáljunk, kerüljük a járdát, és kezeljük a mancsokat balzsammal. Ne álljunk meg a forró járdán beszélgetni, mert két perc is elég kis kedvencünknek arra, hogy amíg mi beszélgetünk, mancsai megégjenek.

Kapcsolódó
Autózás kutyával kényelmesen és biztonságosan
Tippek a gondtalan kutyás utazáshoz.

 

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik