Mozaik

Középkori csontvázakra bukkantak egy tapolcai építkezésen

Facebook/Tapolcai Média
Facebook/Tapolcai Média

Egy építkezést megelőző kötelező régészeti feltárás során két teljes csontváz bukkant elő a föld alól egy jelenleg üres építési telken – írta meg a közösségi oldalán a Tapolcai Média.

A feltárást Pátkai Ádám Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső múzeum középkori emlékekkel foglalkozó régésze vezette, a munkában ezúttal segítőként vett részt Hangodi László főmuzeológus és Gaál Keller Katalin önkéntes munkatárs.

A most feltárt, vélhetően férfi emberi maradványok kora a XV., XVI. századra tehető a mellettük talált ezüst és ezüstözött pénzérmék alapján. A csontok egyébként Tapolca elpusztult középkori temploma, a Szent Miklós körtemplom melletti hajdani temető jól ismert területén kerültek elő, felbukkanásuk tehát nem volt meglepő a szakemberek számára. Ez a temető az Árpád-kortól egészen a 18.század közepéig használatban volt.

Pátkai Ádám Sándor a lap érdeklődésére a helyszínen elmondta, az emberi maradványokról, a helyszínről rajz- és fotódokumentáció készül, a csontokat felszedik, elcsomagolják, majd a veszprémi múzeumba szállítják jövőbeli antropológiai vizsgálatok céljából. Az építési telken egyébként nem találtak a hajdani templom részét képező falmaradványokat, ami a tapolcai tulajdonos számára jó hír, hiszen nagy valószínűséggel így nincs akadálya annak, hogy megkezdje az építkezést.

Kapcsolódó
Szarmata kemencéket és avar orsógombot találtak egy szegedi építkezésén
Az elmúlt napokban a szegedi Alsóvároson egy társasház építését megelőzően végeztek feltárást a Móra Ferenc Múzeum régészei, ahol szarmata és avar kori leleteket is találtak.
Olvasói sztorik