Virágzó vidékünk

Szarmata kemencéket és avar orsógombot találtak egy szegedi építkezésén

Facebook/MFM Régészeti Osztály
Facebook/MFM Régészeti Osztály
Az elmúlt napokban a szegedi Alsóvároson egy társasház építését megelőzően végeztek feltárást a Móra Ferenc Múzeum régészei, ahol szarmata és avar kori leleteket is találtak.

A múzeum közösségi oldalán számolt be arról, hogy a középkori és török kori jelenségek mellett más korszakok is képviseltették magukat az ásatáson – szúrta ki a Szegeder.

Egy 5. századi szarmata település részleteként több kemencét és tárológödröt tártunk fel. Ezen kívül egy avar kori ház is a szelvénybe esett, melyből egy szépséges orsógomb került elő. E két korszak leletei azért kiemelkedően fontosak, mert a város területéről csak igen ritkán kerülnek elő. Ennek oka részeben a beépítettség, mely nehezíti a régi korok kutatását

– írták bejegyzésükben a régészek.

Facebook/MFM Régészeti Osztály

A szarmaták a kelet-európai sztyeppéken az i. e. 3. századtól az i. sz. 4. századig élő iráni nyelvű lovasnomád népesség, törzsek összefoglaló elnevezése. A szarmaták évszázadokon át vezető szerepet töltöttek be az eurázsiai sztyeppén és gyakran rész vettek az antik történelem alakításában. Benépesítették a Közép-Ázsia és a Duna közötti hatalmas területet, kapcsolatot tartottak Kínával, a dél-ázsiai magaskultúrákkal, valamint a görög-római világgal is.

Az avarok az eurázsiai sztyepp nomád népe voltak, akik a 6–8. század között Kárpát-medencei központú, erős birodalmat irányítottak.

Kapcsolódó
Árpád-kori ezüstkincset találtak a Jászságban
Újabb értékes leletek kerültek napvilágra az Alföldön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik