Mozaik

600 éves kardot pecázott ki a Dunából egy mágneshorgász

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert

A Budapesti Történeti Múzeumban dolgoznak a szakemberek azon a 600 éves kardon, amit egy mágneshorgász pecázott ki a Dunából, írja a Blikk.

Kovács Erik rendszeresen jár ki a Dunára a mágnesével, hogy a folyóba esett fémtárgyak után kutasson. A fiatalembernél ez már igazi szenvedély, már azt is pontosan tudja, hol lehet nagyobb fogásra számítani és hol akadnak ritkábban tárgyak a mágnesre.

A siker ezúttal, ha nem is volt borítékolható, de viszonylag gyorsan megérkezett. Még bőven a víz alatt volt, de abból, ahogy elkezdte kihúzni, Kovács Erik már érezte, hogy valami nagyobb, hosszúkás fémtárgyra tapadt a mágnes. Amikor előbukkant a vízből, nyilvánvalóvá vált a számára, hogy egy kardról van szó, de azt még nem lehetett tudni, micsoda értéket is jelent ez.

Mindössze tizenöt-húsz centiméter hiányzik belőle, a markolat egy része nincs meg

– mondta a megtaláló, aki a Facebookon kezdett el régészek után kérdezősködni, hogy pontosan meg tudja állapítani a lelet jelentőségét.

Muzeológus barátja vállalta a szakértő szerepét és gyorsan kiderült, hogy egy középkori kardot sikerült kiemelni a Dunából, ami bizony régészeti leletnek minősül.

„Végül a történeti múzeumba vittük be leadni, hiszen az ilyen tárgyakat nem tarthatjuk meg, bár persze örültem volna neki, ha otthon lehetne a szekrény tetején. Még pénzt sem kapok érte, viszont annak nagyon örültem, s rendkívül jólesett, hogy megköszönték, amiért bejelentettem, mit találtam” – viccelődött a mágneshorgász, aki érthető módon rendkívül büszke a folyóban lelt leletre.

Miután a múzeumban befejezik a kard restaurálását – ami akár hónapokig is eltarthat –, kiállítják majd, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa.

Előfordult már máskor is, hogy a mágneshorgászokat nagy meglepetés érte, nemrég egy házaspár széfet emelt ki egy tóból, és alig hitték el, mennyi pénz volt benne.

Kapcsolódó
Márkás biciklit fogott a Kurcában a mágneshorgász
Mosógépdob, serpenyő, kézigránát, világháborús sisak és géppuskatár a gyűjteményben.
Olvasói sztorik