A kutatók szerint az ehető rovarok az alacsony környezeti lábnyomukkal, magas élelmiszer-hasznosulási arányukkal, gyors növekedésük és tápértékük miatt létfontosságú szerepet játszhatnak a globális élelmezésben – írta a Magyar Mezőgazdaság.
A mai napig jelentős ismeretbeli hiányosságok vannak a rovarok sokféleségével, globális eloszlásukkal és a régiók közötti különbségekkel kapcsolatban, ami potenciálisan veszélyezteti az ehető rovarok hatékony regisztrálását. Ez késztette a kenyai, dél-afrikai és ugandai egyetemek tudósait arra, hogy összeállítsák és elemezzék az ehető rovarok nem teljes körű adatbázisát. Azonosították továbbá a globális rovarfogyasztást befolyásoló mozgatórugókat a fenntartható élelmiszerrendszer előmozdítása céljából.
Számos forrásból gyűjtöttek össze adatokat, többek között az ehető rovarfajok listáit a szakirodalmakból és különféle kutatási adatbázisokból. Ezt követően egy sor elemzést végeztek országos, regionális és kontinentális szinten is.
A felmérés feltárta az ehető rovarokhoz való hozzáféréssel és felhasználással kapcsolatos számos közös, illetve egyedi hagyományt egyes országokban és régiókban.
Bár a rovarfogyasztás gyakran kulturális tradíciókban gyökerezik, emellett összefüggést mutat a földterület borítottságával, a rovarok földrajzi elterjedésével, az adott ország népességének nagyságával és gazdasági fejlettségével. Az Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában élő emberek azért esznek rovarokat, mert ez a kultúrájuk részét képezi, míg Európában a fokozott tudatosság és a fenntarthatóság iránti törekvés a legfőbb hajtóerő ezzel kapcsolatban.
A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az ehető rovarok egyre jelentősebb részévé válnak a bolygó élelmezésének, és hogy proaktívabb erőfeszítésekre van szükség a fenntartható élelmiszertermelés eléréséhez.