Mozaik

Repülő csótányok okoztak riadalmat egy miskolci lakótelepen

wikimedia commons
wikimedia commons

Miskolcon, az Avas városrészben többen arról számoltak be, hogy az autókon, az utcán, de még az ablakaikon is megszólalásig a konyhai csótányhoz hasonló rovarokkal találkoztak az elmúlt napokban, amelyik ráadásul repülni is tud – írta meg a Boon.

A portál megkereste az esettel kapcsolatban Kiss János Bogármérnök Kft. ügyvezetőjét, aki arról beszélt, hogy egy ártalmatlan rovarral van dolgunk, ami a csótányok családjába tartozik.

A szakember elmondta, hogy az erdeicsótányról (Ectobius lapponicus) van szó, amely kisebb, mint a lakásokba költöző németcsótány és kerekebb a teste, amint közelít felé az ember a rovar elmenekül és a többi társával ellentétben repülni is képes a katicabogárhoz hasonlóan hártyaszerű szárnyával.

Az erdeicsótány korábban kizárólag erdős területeken éltek, azonban az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnnek fel lakóházak közelében is. Az erdeicsótány egy olyan rovarfaj, amely az őshonos európai csótányok közé tartozik. Ezek az apró, világosbarnás színű bogarak nem összetévesztendők a közismert házi csótányokkal, amelyek inkább a lakott területeken, épületekben fordulnak elő, és hírhedtek kártételükről, valamint egészségügyi kockázataikról.

wikimedia commons

Az erdeicsótány főként nedves, avarral borított erdőkben található meg, ahol elhalt növényi anyagokkal táplálkozik. Testük jellemzően kisebb, 1-1,5 cm hosszú, és jóval kevésbé fényes, mint házi rokonaiké.

Az erdeicsótányok nem kedvelik a beltéri környezetet, és nem is keresik az emberi táplálékforrásokat. Ezért, amikor egy-egy példány mégis a városokban vagy lakóházak körül tűnik fel, sokkal inkább a környezeti változások eredményeként tekinthetünk rájuk, semmint invazív fajként.

Egyes szakértők szerint az erdőterületek visszaszorulása, az egyre növekvő urbanizáció és a globális felmelegedés mind hozzájárulhatott ahhoz, hogy az erdeicsótányok új élőhelyek után nézzenek. Bár az erdeicsótányok megjelenése elsőre aggasztónak tűnhet, különösen azok számára, akik idegenkednek a rovaroktól, valójában nincs ok pánikra. Ezek az apró lények nem jelentik azt a veszélyt, amit a közönséges házi csótányok, és nem kell attól tartani, hogy elárasztják a lakóházakat vagy fertőzéseket terjesztenek. Az erdeicsótányok általában nem keresik az emberi érintkezést, és nem válnak szobai kártevőkké.

Amennyiben mégis találkozunk velük a lakásunk közelében, a legjobb megoldás, ha egyszerűen visszahelyezzük őket a szabadba, ahol folytathatják természetes életciklusukat. A szellőztetés és a rendszeres takarítás pedig biztosítja, hogy ezek a rovarok ne találják vonzónak otthonainkat.

Kapcsolódó
Repülő csótányok tévedtek Magyarországra
Eleinte a vidéki kertekben bukkantak fel, de már a fővárosban is több helyen észlelték őket.
Olvasói sztorik