Mozaik

Imi, a jeladós rétihéja már a Szaharán túl jár

Facebook / Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
A gabonatábla mélyén megbújó tojásokat vagy fiókákat megsemmisítheti a mezőgazdasági munkagép, ezért a költőhely védelme kiemelt természetvédelmi feladat.

Idén is sikeres költéshez segítettek egy hamvas rétihéja párt – írta az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

A földön fészkelő, fokozottan védett ragadozómadárról új területről, Nárai határából kaptak hírt május végén a természetvédők.

Egy vasi terepmadarász párban mozgó példányokat figyelt meg. A madarak viselkedése alapján sejthető volt, hogy költésben lévő egyedekről van szó, ezért természetvédelmi őrök intenzíven figyelni kezdték a környéket.

Facebook / Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A hamvas rétihéja költőhelyének felderítése nem könnyű feladat, mert az első időszakában a tojó nagyon sokat ül a fészekben, naponta mindössze néhány alkalommal hagyja el azt és akkor is csak percekre.

A nárai helyszínen jó néhány óra türelmes várakozást követően sikerült megfigyelni a gabonából felreppenő tojót, majd a helyet drón bevetésével pontosították. A természetvédők három tojást észleltek a fészekben, ezzel sikerült bizonyítani a folyamatban lévő fészkelést.

Meggyűrűzték a fiókát

A védelmi munka következő lépéseként kijelöltek a fészkelőhely körül egy nagyjából 1,5 hektáros, érintetlenül hagyandó zónát a költés zavartalansága érdekében. A madarak továbbra is rendszeresen mutatkoztak a területen. A madarászok július közepén meglátogatták a fészket, ahol egy még pelyhes, de már tollasodó fiókát találtak.

Facebook / Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A fiatal rétihéját ornitológiai jelölőgyűrűvel látták el, majd kerítést építettek a fészek köré a szőrmés ragadozók távol tartása érdekében, valamint új, kisebb védőzónát jelöltek ki a gabonában.

Óvatosan aratták a búzát

Végül megkezdődhetett az aratás, amin a természetvédelmi őrök is jelen voltak, akik iránymutatásaikkal segítették a munkagépek kezelőit a megjelölt terület környezetében. Eredményesnek bizonyultak az aktív védelmi intézkedések és augusztus első napjaitól már a fiatal madár első szárnypróbálgatásait láthatták az állatvédők.

A hazánkban költő hamvas rétihéják ezekben a napokban már jócskán Afrika felett járnak, legalábbis Imi, egy jeladós madár már biztos, hogy elhagyta a Szaharát. A fokozottan védett hamvas rétihéjából nagyjából 60 pár költ évente Magyarországon.

Kapcsolódó
Egy hónap után Nigerben került elő Fülöp, a jeladós hamvas rétihéja
A Kiskunságban kapta nyomkövetőjét idén nyáron a fészkelési idő végén.
Olvasói sztorik