Mozaik

Alighogy megjött, máris visszaindult Afrikába egy jeladós madár

Daróczi Csaba
Daróczi Csaba
A kanalasgémek őszi vonulása jellemzően augusztus vége és október eleje között zajlik.

Sem 2019, sem 2020 nem volt jó év a kanalasgémeknek költés szempontjából, és sajnos az idei év sem kedvez nekik. Ennek hátterében a téli-kora tavaszi időszakot sújtó aszály, majd a májusi szokatlanul hideg, szeles időjárás és az özönvíz-szerű esőzések állnak. Ez lehet az oka annak, hogy az egyik kanalasgém, amit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság jeladóval követ, már vissza is vonult afrikai telelőhelyére, írja a knp.hu.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta kíséri fokozott figyelemmel, hogy mi történik a kanalasgémekkel Magyarországon és a vonulási útvonalaikon egyedi azonosítóval ellátott színes gyűrűk segítségével. 2017 óta tizenhárom egyed – hét fiatal és hat öreg – kanalasgém kapott GPS-jeladót a hátára, ami új eredményeket szolgáltatott a kutatásnak.

Kapcsolódó
Madártörténeti kuriózum – Először kapott jeladót kanalasgém hazánkban
Közép-Európában is egyedülinek számít az esemény.

A jeladós vizsgálatok megerősítettek több feltételezést is, amit eddig a színes gyűrűs példányok viselkedéséből csak valószínűsíteni tudtunk: a kedvezőtlen években a kanalasgémek egy jelentős része neki sem kezd a fészkelésnek. Erre adott bizonyítékot a Csaj-tónál 2019-ben jeladót kapott, JP91 kódú öreg tojó kanalasgém.

Tavaly ugyanez a jeladós példány július 7-én kezdte meg a vonulását. Idén ez a madár április közepe és május vége között tartózkodott a Kárpát-medencében, majd május 31-én Bosznia-Hercegovinába repült, onnan pedig egy rövid megállást követően Olaszországba, Manfredoniába vonult. Kedvező széljárást kihasználva június 14-én átrepült Tunéziába, ahol már a Gabesi-öbölben lévő telelőhelye felé tart

– számolt be a madárról dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, aki a hazai kanalasgém-kutatás koordinátora is.

A kanalasgémek őszi vonulása jellemzően augusztus vége és október eleje között zajlik, ennek során elsősorban Tunézia és Olaszország vizes élőhelyeire húzódnak, de kis százalékban átrepülik a Szaharát is, és a Száhel-öv vizes élőhelyein telelnek. Az utóbbi években Magyarországon is sikeresen áttelelt néhány példány.

dr. Pigniczki Csaba

Volt már példa ilyen korai visszaindulásra: a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban tavaly április közepén azonosítottak egy színes gyűrűs példányt, amelyet május közepén már Észak-Olaszországban fényképeztek le, vagyis ez a madár is szokatlanul korán kezdte a délnyugat felé tartó „őszi” vonulását. Száraz, aszályos években olykor előfordul, hogy a tavasszal még Magyarországon azonosított példányokat Olaszországban figyelik meg júniusban.

A kanalasgémek egy része ezekben a kedvezőtlen években olyan döntést hoz, hogy nem bajlódnak a fiókák nevelésével, hanem saját túlélésükre koncentrálnak

– állítják a szakemberek.

Az idei évben várhatóan kevés lesz a felnövekvő fióka. Szerencsére voltak olyan költőpárok, ahol a fiókákat megfelelően tudták táplálni a szülők, sok fióka viszont nem volt ilyen szerencsés: a szokatlanul hűvös, viharokkal és özönvízszerű esőzésekkel teli májusi időjárás vámot szedett közöttük, amihez még a táplálékhiány miatt fellépő éhség is párosult.

A kanalasgémek jellegzetes formájú csőrükkel csak a „lábalható”, 40 cm-nél sekélyebb vizekben tudnak táplálkozni, képtelenek a száraz területeken pockot, gyíkot vagy sáskát fogni, mint azt a fehér gólyák, nagy kócsagok, szürke gémek teszik. Emiatt az állományuk különösen megsínyli az aszályos időszakokat.

Kapcsolódó
Drasztikusan csökken a madarak száma
Csak az amerikai kontinensről 3 milliárd madár tűnt el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik