Mozaik

Veszélyes következménye lett, hogy a lakosság folyamatosan etette a hódpatkányokat Tatán

Getty Images
Getty Images

Egy figyelmeztető tábla került ki a tatai Intersparhoz, a tűzivíztározóban élő nutria család ugyanis nem csak nagyon cuki, de nagyon veszélyes is: nem várt hozománya van annak, hogy a helyiek etetik őket, írja a kemma.hu.

A hódpatkánynak is hívott állatok helyi látványosságnak számítanak már. Az ott élők rendszeresen visznek nekik mindenféle finomságot és örömmel figyelik, ahogyan a nagyra nőtt rágcsálók a legnagyobb nyugalommal, alig pár centire tőlük befalják a finom csemegét.

Azonban a nutriák között, a hozzájuk hasonlító, azonban jóval kisebb méretű vándorpatkányok is feltűntek. És míg a hódpatkányok a tűzivíztározó környezetében élik az életüket, a szaporább és apróbb rokonaik a közeli lakótelepekre is ellátogathatnak. A rágcsálók pedig többfajta betegséget és akár veszettséget is terjeszthetnek. 

A lap cikke szerint a város szeretné visszaszorítani az állatok elszaporodását, illetve szeretnék, ha idővel maguktól elmennének a területről.

Mürkl Levente, a tatai polgármesteri hivatal környezetvédelmi és városüzemeltetési irodájának vezetője a kemma.hu kérdésére elmondta, hogy az érintett terület nem a városé, így levélben kérték az Interspar üzemeltetőit, hogy helyezzenek el figyelmeztető táblákat a nutriákhoz.

Ami nagyobb baj, hogy etetésükkel a vándorpatkányokat is területre vonzzák. A kistermetű rágcsálók sajnos nagyon elterjedtek a városban és közegészségügyi kockázattal járnak, sok betegséget terjesztenek. A város fizet az irtásukért. Ezért is lenne fontos, hogy senki se etesse a nutriákat, mert azzal a vándorpatkányokat is a területre vonzzák, illetve etetik

– kérte az irodavezető, aki szerint ha víztározó kiszáradásakor nem etették volna a helyiek a nutriákat, akkor az állatok odébb álltak volna maguktól.

Hozzátette, elég nagy nutria családokról tudnakElég nagy nutria családokról tudnak Tatán. Többek között a várárokban, illetve az Öreg-tó bármelyik levezető ágában is találkozni velük. A gond az velük, hogy megeszik azokat a növényeket, amiket más, honos élőlényeknek élelmet biztosíthatnak.

Arról korábban többször is írtunk, hogy a nutria mostanra szinte az egész országban elterjedt, és van olyan város, ahol már kritikussá vált a helyzet.

Kapcsolódó
Szenvedélyes mocsárlakók csókolóztak a tatai tanösvényen
Jakabházy Miklós erotikus jelenetet fotózott egy nutria párról.
Olvasói sztorik