Mozaik

120 hőlégballon színezte meg a szegedi eget

Kucsora Gábor
Kucsora Gábor
Volt köztük egy óriás kalózhajó is, az egyik felszállásról pedig készültek látványos fotók és egy videó is.

Szegeden zajlik a szeptember 14-ig tartó 25. FAI Hőlégballon Világbajnokság, aminek a programjait a kedvezőtlen időjárás miatt többször kellett módosítani, de szerdán és a csütörtöki napon is fel tudtak szállni a ballonok.

A napfény városa már évek óta otthont ad a különböző hőlégballon eseményeknek, versenyeknek: 2020-ban itt rendezték a 4. Közép-Európa Kupát és az 5. Szeged Ballon Kupát, egy évvel később pedig a többnapos XXII. FAI Hőlégballon Európa-bajnokságot – olvastuk a szegedma.hu-n.

Kucsora Gábpr

Az edzéseket már előző hét csütörtökön elkezdték a versenyzők. Az eseményre 29 országból 120 csapat érkezett.

Ezt a különleges formájú ballont a holland The Flying Dutchman csapata hozta el Szegedre:

Kucsora Gábor

A hőlégballon versenyek egyik legnagyobb szervezője az időjárás. A felszállást ugyanis rossz idő esetén el kell halasztani, ahogy ez az elmúlt napokban is több alkalommal megtörtént.

Szerdán azonban a magasba emelkedtek a versenyzők, amelyről Kucsora Gábornak sikerült látványos képeket készítenie. Nézze meg a galériát:

Galéria
Kucsora Gábor

A hőlégballonozás a nézők számára egy rendkívül látványos esemény, azonban a pilótáknak egy komoly technikai kihívás. A repülés során a versenyzők gyakran több, egymást követő feladatot kapnak, a FIA, azaz a sportág nemzetközi szövetsége versenykézikönyve 20 különböző feladattípust tartalmaz, mely 3 csoportra osztható. Eszerint a feladatok közt lehet előre meghatározott célra történő precíziós repülés, de vannak olyan feladatok is, melyekben döntő a sebesség, az idő vagy a megtett távolság.

Kapcsolódó
Bámulatos videó készült a Kaposvár felett repkedő hőlégballonokról
A négy napon át tartó versenyen lélegzetelállító látvány volt az égen repülő sok hőlégballon a napi felszállások után.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik