Mozaik

Így tároljuk a hagymát, hogy túlélje a telet

Unsplash
Unsplash
Akár hónapokig is megőrizheti a frissességét.

A hagyma a magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója, így jó, ha mindig van otthon. Aki megtermeli a saját kertjében, annak nem is kérdés, hogy szeretné, ha egész télen használni tudná. Megfelelő tárolással akár hónapokig is megőrizheti frissességét.

Így tároljuk a hagymát, hogy télálló legyen

A megfelelő hagyma kiválasztása

A sikeres tárolás első lépése, hogy megfelelő hagymát válasszunk ki. Azok a hagymák, amelyeknek sértetlen a héjuk, nincsenek rajtuk sebek, vágások vagy penész, jobban bírják a hosszú távú tárolást. A tárolásra szánt hagymáknak érettnek kell lenniük, tehát a héjuk legyen kemény és száraz.

Hagyma előkészítése tárolásra

A betakarítás vagy vásárlás után fontos, hogy a hagymákat alaposan megszárítsuk. Saját termesztésű hagymáknál hagyjuk őket 2-3 hétig száradni száraz, jól szellőző helyen, amíg a külső héjuk teljesen megszárad és a nyakuknál is keménnyé válik. A bolti hagymáknál is érdemes néhány napig szellőztetni őket, hogy biztosan szárazak legyenek, mielőtt tárolásra kerülnek.

Megfelelő tárolási hely kiválasztása

A hagyma tárolásának ideális helye hűvös, száraz és jól szellőző. A legjobb, ha a hőmérséklet 4-10°C között van, és a páratartalom alacsony. A pincék, kamrák vagy akár garázsok is megfelelőek lehetnek, ha ezek a feltételek teljesülnek. Kerüljük a hagymák hűtőszekrényben való tárolását, mivel a túl magas páratartalom miatt gyorsan romlani kezdhetnek.

Tárolási módszerek

A hagymákat többféleképpen is tárolhatjuk. Az egyik legnépszerűbb módszer, hogy hálós zsákokba helyezzük őket, amelyek biztosítják a megfelelő szellőzést. Ehelyett papírzacskókba is csomagolhatjuk a hagymákat, de ügyeljünk arra, hogy a zacskók alját és oldalát több helyen ki kell lyukasztani, hogy a levegő szabadon áramolhasson.

Egy másik hagyományos módszer a hagymák fonásos tárolása. Ehhez a hagymák szárát hagyjuk hosszabbra, és fonjunk belőlük koszorút, amit felakaszthatunk egy száraz, szellős helyen.

Fontos, hogy a hagymákat külön tároljuk más zöldségektől és gyümölcsöktől, különösen a krumplitól. A burgonya és a hagyma kölcsönösen gyorsítják egymás romlását.

Rendszeres ellenőrzés

Még a legjobban tárolt hagymák között is előfordulhat, hogy egy-egy elkezd romlani. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a tárolt hagymákat, és azonnal távolítsuk el azokat, amelyek puhábbak, penészesek vagy romlás jeleit mutatják. Ezzel elkerülhetjük, hogy a romló hagyma a többit is megfertőzze.

Kapcsolódó
3 isteni főétel, melyben a hagyma dominál
Randinapra nem ajánljuk, minden egyéb esetben viszont igen!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik