Mozaik

Komoly bajban a fecskék: megálltak a vonulásban

Facebook / Mályi Madármentő Állomás
Facebook / Mályi Madármentő Állomás
Többféle módon is segíthetünk a nehéz helyzetbe került madaraknak.

Furcsán viselkednek a vándorló fecskeseregek – írt a Mályi Madármentő Állomás.

Egyre több hívás és bejelentés érkezik a madármentőkhöz fecskékkel kapcsolatban. Az utóbbi napokban az ország számos pontján tapasztalható a fecskék tömeges megjelenése. Az esős, hideg időben csoportosan próbálnak száraz menedéket keresi, akár több száz fecske is megjelenhet teraszokon, házak falán, párkányokon.

Facebook / Mályi Madármentő Állomás

Mit ne tegyünk a fecskékért?

Ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha zavarjuk őket, újra és újra kirepülnek az esőben és ezzel egyre több energiát veszítenek.

Ne próbáljuk etetni őket kenyérrel vagy magokkal. A fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogják megenni, csak ismét megzavarhatjuk a pihenőjüket az ilyen ténykedéssel.

Hogyan segíthetjük a madarakat?

Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni. Ha a napokig tartó eső miatt nem tudnak útnak indulni, akkor lehet a számukra kitenni egy lapos, széles tálkába élő lisztkukacot.

Ha elázott fecskét találunk a földön, vagy láthatóan rossz állapotban van, vegyük fel és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozban vigyük be a házba. Ha a fecske remeg, gubbaszt, eldől, akkor a dobozba tehetünk meleg vizes palackot a fecske mellé.

Amennyiben nagyon indokolt, akkor a kezünkben tartva, óvatosan hajszárítóval is meg lehet szárítani és átmelegíteni. Fontos, hogy a fecske a kezünkben legyen közben. Ha elázott a madár, konyhai papírtörlővel lehet óvatosan áttörölgetni, vigyázva a tollára.

Kapcsolódó
Mesterséges partfalakkal segítenek a fecskéknek a Duna mentén
Gépi erővel függőleges falakat képeznek a madarak számára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik